23.6.2018. 17:20
0
Bivši borci ponovo će organizirati proteste, traženi zakoni još nisu upućeni u Federalni parlament
U kampu bivših boraca u Sarajevu danas je održan sastanak na kojem je zaključeno da je istekao rok od 30 dana u kojem je trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se u proceduru uputili prijedlozi o boračkom dodatku i javnoj objavi registra.

Borci su najavili nove proteste ukoliko se do srijede 27. juna ne ispoštuju zaključci Federalnog parlamenta. Borci su naveli da ministar boraca Salko Bukvarević nije ispoštovao ono što je od njega tražio Federalni parlament te da ne prihvataju prijedlog zakona kojim im je dostavljen.  

Bukvarević je u petak kazao da je u četvrtak Vladi FBiH upućen na usvajanje Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

Borci iz kampa u Sarajevu poručuju da ih vlast ponovo tjera na ulice, a zatražili su i da Bakir Izetbegović i Dragan Čović omoguće održavanje sjednice Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, 23. maja održani su cjelodnevni protesti boraca pred zgradom Federalnog parlamenta, a Zastupnički dom tada je usvojio zaključke u vezi sa zahtjevima boraca.

- Zastupnički dom zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana uz obavezu da se u prijedlog zakona ugradi pitanje objave jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Zastupnički dom se u zaključcima također obavezuje da u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.



(PATRIA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.