19.7.2018. 19:45
0
Fra Mile Babić: Jedino pluralno društvo je moguće, podijeljene zajednice su bolesne
Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić kaže da političari u BiH ne razmišljaju racionalno, te da u tom kontekstu ne mogu napraviti bilo kake pozitivne korake u društvu.

Uoči sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj se govorilo o Zakonu o izbornim jedinicama u FBiH, fra Mile Babić je izjavio da sva zakonska rješenja u BiH trebaju počinjati na uvažavanju društvenog pluralizma, jer je to, kako kaže, načelo na kojima počiva i svijet.

Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH. HDZ traži da se predstavnici naroda u Dom naroda FBiH biraju isključivo iz onih sredina u kojima su većina. Iz drugih stranaka prijedlog HDZ-a ocjenjuju kao antieuropske vrijednosti i nove etničke podjele u zemlji. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kao i drugi visokopozicionirani članovi HDZ-a BiH najavili su da neće odustati od svojih zahtjeva.

Raniji stavovi profesora Babića su da Bosni i Hercegovini ne trebaju dodatne etničke podjele, jer, upozorava "one vode u sukobe."

„Izmjene Zakona o izbornim jedinicama neki žele provesti na način da zadovolje vlastite interese, ne računajući na opće dobro“, kaže fra Babić za agenciju Patria.

„Glavni problem je danas da li priznajete da živimo u pluralizmu, da li možeš živjeti sa drugima zajedno i biti sretan. Jer, jedini moguće i jedino zdravo je da živimo jedni sa drugima. Princip pluralnosti je princip ovog svijeta. Nažalost, naši mrzitelji, koji mrze i sebe, čiji je razum pomračen, uvijek nešto zamagljuju“, zaključuje profesor Babić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.