18.8.2018. 15:35
0
Bukvarević: Naša je obaveza da pamtimo djela naših najboljih sinova
Na uzvišenju Bandera, strateški važnoj koti 449 kod Gradačca danas je obilježena prva godišnjica spomenika "Ljiljan" kojim se odaje počast svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Spomenik u obliku ljiljana s pet latica nalazi se u kompleksu površine od dva dunuma, a prigodnoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje, među kojima i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. 

Ministar Bukvarević je izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo što patriote iz Gradačca prigodnom manifestacijom obilježavaju ovaj značajni datum.

- To je prilika da se na simbolički način odužimo najboljim sinovima, da pamtimo njihovo djelo i da čuvamo ono za šta su se oni borili - istakao je Bukvarević.  

Spomenik "Ljiljan", visok 16 metara, kako je dodao, podignut je u čast svih branilaca BiH, prije svega u čast šehida i poginulih boraca Gradačca, kao i svih boraca na cijelog teritoriji BiH.

- Da nije bilo pripadnika Armije RBiH, boraca koji su dali svoje živote i mladost za obranu države, ne bi bilo slobodne i cjelovite države BiH. Zbog toga im se nikada ne možemo odužiti, a naša je trajna obaveza i zadaća da obilježavamo značajne datume i da im odajemo dužnu počast – istakao je Bukvarević.  

Spomenik "Ljiljan", koji je otkriven prošle godine, okružen je stećcicma koji ga, kako je naglašeno, čuvaju, baš kao što su i hrabri borci na ovom području čuvali državu, izvojevali značajne pobjede i svojim životima branili BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.