18.8.2018. 15:40
4
Vlada RS naložila policiji da "svim raspoloživim sredstvima" spriječi djelovanje FUP-a u RS
Vlada Republike Srpske odbacuje kao neustavne i nezakonite pokušaje Ministarstva sigurnosti BiH i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske.

U saopćenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske nakon današnje vanredne sjednice ističe se da je, u skladu sa Ustavom i zakonima RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriji manjeg bh. entiteta, te zahtijeva od Ministarstva sigurnosti BiH i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija RS.

Vlada nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da, u skladu sa Ustavom i zakonima, svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS.

Vlada izražava spremnost da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH. 
 
U saopćenju se napominje da ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja. Ovaj zaključak usvojen je nakon spekulacija da bi pripadnici Federalne uprave policije (FUP) mogli asistirati Graničnoj policiji BiH na osiguranju bh. granice u manjem entitetu.


(SRNA /Lejla Trle)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.