24.8.2018. 10:01
0
Podaci za 2018. godinu: Skoro 8.000 radnika iz BiH zaposlilo se u Sloveniji i Njemačkoj
Tokom prvih šest mjeseci 2018. godine u Sloveniji je zaposleno 7.010 radnika iz BiH, dok je u Njemačkoj do 14. avgusta zaposleno 607 radnika iz BiH i to svi na poslovima medicinske njege, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

- Kada je riječ o Sloveniji, oko 25% oglasa je bilo za vozače, oko 23% za varioce, zatim slijede zidari i ostala zanimanja u građevinskom sektoru. Većini radnika je sa KV i VKV kvalifikacijom. Svi radnici u Njemačkoj su srednjom stručnom spremom - navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.  

Agencija nema podatke o spolnoj i starosnoj strukturi radnika iz BiH koji su zaposleni u ove dvije države. 

Poredeći sa podacima za 2017. godinu kada je izdato skoro 10.000 radnih dozvola, jasno je da bi do kraja ove godine taj broj mogao biti i veći ako je za prvih sedam i po mjeseci izdato 7.617 radnih dozvola. 

Tako je primjerice u Njemačkoj u 2017. godini izdato 777 radnih dozvola za bh. građane koji su otišli raditi kao njegovatelji. 

Struka upozorava da ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog stanovništva, ali i još važnije mladog reproduktivnog stanovništva, BiH će vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati uvoziti radnu snagu iz skoro svih oblasti. Među najvažnijim su medicina i privreda. 

(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.