26.8.2018. 22:16
0
Mediji trebaju biti rigorozniji prema govoru mržnje, pa i odbiti objaviti takav sadržaj
Panelisti su bili univerzitetski profesori Slavo Kukić (Sveučilište u Mostaru – Ekonomski fakultet), Miodrag Živanović (Univerzitet u Banja Luci – Filozofski fakultet) i Nermina Mujagić (Univerzitet u Sarajevu – Fakultet političkih nauka), a tokom diskusije sa predstavnicima nekoliko bh. medija razgovarali su o aktuelnim problemima u ovoj oblasti kao i mogućnostima borbe protiv širenja govora mržnje. Teme o kojima je razgovarano su "Govor mržnje u javnosti i medijima", "Govor mržnje - definicija i zakonska /samo/regulacija" te "Uloga i odgovornost medija/u borbi ili za širenje govora mržnje".

Profesor Kukić kazao je da su mediji i novinari pošiljatelji političkih poruka koje su često nabijene mržnjom.

- Svakodnevno imate poruke mržnje. Političke tribine vrlo često su govor mržnje, a mediji to prenose. Posebna tema su društvene mreže koje su kanal za širenje govora mržnje.

Na pitanje kako se suprotstaviti govoru mržnje u predizbornoj kampanji koja slijedi, profesor Kukić smatra da je to nemoguće. Istakao je da bi se govor mržnje trebao tretirati kao krivično djelo i sudski procesuirati.

Profesor Živanović potcrtao je da su novinari društveno-politički radnici, ali da mediji moraju izbjeći „plagiranje“ govora političara.

On je istakao da se bh. društvo suočava sa odsustvom odgovornosti, te da je govor mržnje često upućen i prema samim medijima i novinarima.

Profesorica Mujagić govorila je o regulaciji medija, ali ne na način da se to pretvori u neki oblik cenzure. Smatra da je danas izgubljena osnovna funkcija komunikacije, te da je potrebno izvršiti novu redefiniciju pojmova.

Govoreći o brojnosti medija tokom diskusije, istaknuto je da je teško zadržati profesionalizam ali i da kvantitet ne znači i kvalitet.

- Potrebno je regulisati vlasništvo nad medijima. Imamo krizu i u samim medijskim sadržajima ko su izvori, da li su autentični ti sadržaji, nemate jasne žanrove - kazala je Mujagić.

Jedan od zaključaka je i da novinari trebaju biti rigorozniji prema govoru mržnje, pa čak i odbiti objaviti takav sadržaj.

Predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević kazao je da govor mržnje u medijima nije u potpunosti definisan i zakonski regulisan. Dodao je da je on posebno raširen pojavom društvenih mreža i internet foruma.

Ispred Misije OSCE-a u BiH Zlatan Musić istakao je da je OSCE prepoznao problem govora mržnje u medijima.

- To potiče dugoročne posljedice za bh. društvo te je potrebno raditi i podići svijest građana da govor mržnje ne donosi ništa dobro te da ne pruža mogućnost građanima da donesu dobre odluke.

Održavanje okruglog stola podržala je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, a skupu se obratila glasnogovornica ministarstva Sanja Škuletić-Malagić. Ona je kazala da je dužnost cijelog društva, a time i medija i političara da se bore protiv govora mržnje.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.