10.9.2018. 16:40
0
Zdravstvo u KS pred kolapsom: Mora se ukazivati na opasnost da Sarajevo jednog dana može ostati bez doktora
Ljekari u Kantonu Sarajevo nastavljaju štrajk. Kantonalni sindikat doktora medicine i stomatologije na pres-konferenciji je najavio da će ubrzo uslijediti protestni skup, najvjerovatnije pred zgradom kantonalne vlade koju, zajedno s resornim ministarstvom, smatraju krivcima za njihove probleme.

U sindikatu su nezadovoljni što povećanje koeficijenta za obračun plaća doktorima nije dostiglo vrijednost 1,2, nego 0,5, rekao je na pres-konferenciji predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Rijad Zaid, obrazlažući da je kolektivni ugovor "ostao neispunjen 55 posto". 

Na pres-konferenciji je najavljena solidarnost u štrajku ljekara iz drugih kantona s kolegama iz Sarajeva.

Sindikalci ne odbacuju ni mogućnost tužbi, pa i otkaza. Zaid tvrdi kako nedostatak novca nije problem, jer je budžet za zdravstvo u Kantonu uvećan 20 posto u odnosu na prošlogodišnji te iznosi 424.700.000 KM.

Svi životno ugroženi pacijenti dobit će potrebne zdravstvene usluge za vrijeme štrajka, a ako prestanu razlozi za štrajkovanje, vrlo brzo će medicinske usluge biti ponovo pružane i svim drugim pacijentima.

Kako je izjavio predsjednik kantonalnog sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko, umjesto poziva za novi sastanak sa sindikalnim predstavnicima, iz Vlade je najavljena zabrana štrajka.

- Umjesto da se govori o uspjehu ove branše, mora se ukazivati na opasnost da Sarajevo jednog dana može ostati bez doktora - kazao je Hočko.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.