20.9.2018. 16:10
0
Paddy Ashdown: Situacija u BiH je sve gora, a EU samo sliježe ramenima
U Bosni je sve gore i gore, a Evropska Unija samo sliježe ramenima. Izgubili smo snagu volje, kazao je bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown u intervjuu za britanski Prospect Magazine.

Ashdown je u intervjuu upozorio na nedostatak volje Zapada da riješi kompleksnu političku situaciju u BiH.

- Užasi Afganistana i Iraka su oduzeli Zapadu apsolutnu moć i samopouzdanje u zaustavljanju loših događaja. I tako ostavljamo prostor unutar granica Evrope u kojima Putin i Erdogan stvaraju nered koliko god žele - smatra Ashdown.

On upozorava da strane sile jednostavno sliježu ramenima na aktuelno političko stanje u našoj zemlji.

- Pokrenuli smo zemlju prema održivom miru. Međutim, od tada, ukupna situacija je krenula suprotnim putem. Niko nije zabrinut. Svi na neki način sliježu ramenima i kažu da će sve biti u redu. Ne mogu zamisliti bolji splet okolnosti koji vraća Bosnu u sukob. Ako neko vjeruje da mir može postojati u Evropi dok se na Balkanu vodi rat, onda treba da uči iz historije - poručio je Ashdown.

Ashdown je mišljenja da je potrebno napraviti istu vrstu Atlantske alijanse kakva je egzistirala u prošlosti po kojoj bi Evropa i Washington trebali usko sarađivati.

- Imamo više instrumenata za djelovanje u Bosni nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu - zaključio je Paddy Ashdown.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.