25.9.2018. 20:13
0
Pročitajte o čemu je danas na sjednici raspravljalo Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o imenovanju članova Odbora za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine.

Odbor za olakšavanje trgovine uspostavljen je Odlukom Vijeća ministara BiH u maju ove godine u skladu sa Akcionim planom za Zapadni Balkan i u okviru provedbe Reformske agende, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

U ovaj odbor  sada su imenovani predstavnici nadležnih ministarstava i institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, uključujući i predstavnike Vanjskotrgovinske  komore BiH i privrednih komora entiteta te Brčko Distrikta. Odborom će predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a njegov zamjenik će biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.   

Uz bolji dijalog s privrednicima u BiH, Odbor će raditi na daljnjem pojednostavljivanju i harmonizaciji carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa međunarodnim standardima.

 JAČANJE SARADNJE S TURSKOM U OBLASTIMA PROMETA I IKT-a

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o saradnji u istraživačko-razvojnim aktivnostima u oblastima prometa i informacionih tehnologija između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske.

Na ovaj način dva ministarstva jačaju saradnju u oblastima cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog prometa, informacionih i komunikacionih tehnologija putem razvoja programa i projekata. Uz održavanje bilateralnih konsultacija buduća saradnja će uključivati i  zajedničke obuke, tehničku pomoć te uzajamne posjete.   

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa. 

USPOSTAVLJA SE SAVJETODAVNO TIJELO VIJEĆA MINISTARA BiH ZA SARADNJU SA NVO

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o osnivanju Savjetodavnog tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za saradnju sa nevladinim organizacijama (NVO).

Donošenjem ove odluke nastavljaju se aktivnosti  na stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, nakon što je u novembru 2017. godine potpisan Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u BiH.

Osnivanjem Savjetodavnog tijela unapređuje se saradnja sa nevladinim organizacijama te omogućava, između ostalog, njihovo uključivanje u kreiranje javnih politika iz nadležnosti Vijeća ministara koje se odnose na razvoj ovog sektora.

Za članove Savjetodavnog tijela mogu se imenovati predstavnici nevladinih organizacija, akademske zajednice, pojedinci sa iskustvom u kreiranju, praćenju i provedbi javnih politika od značaja za stvaranje poticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za NVO u BiH.    

Savjetodavno tijelo ima pet članova, koje će imenovati Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde. U narednih 15 dana Ministarstvo pravde će utvrditi kriterije i raspisati javni konkurs za imenovanje članova Savjetodavnog tijela.

OSIGURAVA SE INSTITUCIONALNO FUNKCIONIRANJE ŽALBENOG VIJEĆA       

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je  Odluku o formiranju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za rješavanje žalbi u drugostepenom upravnom postupku.

Žalbeno vijeće će raditi kao tijelo Vijeća ministara BiH sa svojstvom pravnog lica, kako bi se osigurala institucionalna funkcionalnost njegovog rada.  

Vijeće ministara BiH će imenovati tri člana Žalbenog vijeća, na prijedlog Ministarstva pravde, na period od četiri godine, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH.

Za člana Žalbenog vijeća može biti imenovan diplomirani pravnik s najmanje pet godina radnog sataža u organima uprave ili pravosudnim institucijama, nakon položenog pravosudnog ispita.         

PROVODE SE AKTIVNOSTI ZA PRIPREMU SASTANKA EBRD GUVERNERA U MAJU 2019. U  SARAJEVU

 Vijeće ministara BiH još jednom je pozdravilo održavanje godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a  u maju 2019. godine u Sarajevu, koji će okupiti  guvernere EBRD-a iz cijelog svijeta  te veliki broj poslovnih ljudi.

Prethodno je primljena k znanju Informacija Koordinacionog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti organiziranja godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. godine u Sarajevu o poduzetim i planiranim aktivnostima i procjeni troškova u vezi sa održavanjem sastanka te su donijeti odgovarajući zaključci u cilju nastavka pripremnih aktivnosti za održavanje ovog važnog sastanka. 

UVESTI ROMSKI JEZIK U ŠKOLE  I UNAPRIJEDITI POZNAVANJE ROMSKE KULTURE I HISTORIJE U BiH

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Okvirni akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini  za period od 2018. do 2022. godine.  

Ovim okvirnim akcionim planom definirana su tri cilja i 15 mjera kojima se želi postići uvođenje romskog jezika u nastavu u BiH te unaprijediti proces upoznavanja sa romskom historijom i kulturom. Sredstva će biti osigurana iz budžeta institucija BiH.

Prema ovom planu, sadržaji o romskoj historiji i kulturi  trebali bi biti uvršteni u postojeće nastavne planove, programe i udžbenike, a  Romski jezik uveden u škole kao fakultativni predmet ili putem alternativnih rješenja.

 PROVEDBA AP ZA PROVOĐENJE STRATEGIJE BiH ZA BORBU PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA

 Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provedbi aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala (2017 – 2020).

Prema Izvještaju, sudovi u BiH su u 2016. i 2017. godini pravosnažno okončali 24 predmeta u kojima je osuđeno 40 osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u 13  pravosnažno okončanih predmeta osuđene su 24 osobe. U istom periodu pred sudovima u Republici Srpskoj pravosnažno su okončana četiri predmeta u kojima je osuđeno pet osoba, dok su sudovi u Federaciji BiH  pravosnažno okončali njih sedam u kojima je osuđeno 11 osoba.

Prema analiziranim podacima, sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju te su u oko 90% slučajeva počiniteljima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ova krivična djela. Ovakva praksa, dodaje se u Izvještaju, neće donijeti očekivane rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala, uprkos tome što je zakonodavac snažno osudio krivična djela organiziranog kriminala, izražavajući  takav stav propisivanjem  prilično oštrih kazni za počinitelje. 

 UNAPRIJEDITI DOPUNSKO OBRAZOVANJE DJECE BH. ISELJENIKA 

 Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će intenzivirati aktivnosti na unapređenju dopunskog obrazovanja djece bosanskohercegovačkih iseljenika u inozemstvu.

Ministarstvo vanjskih poslova će  uspostaviti registar dopunskih škola u inozemstvu i o preuzetim aktivnostima izvijestiti Vijeće ministara BiH u narednih 60 dana.

Zaključeno je ovo nakon što je Vijeće ministara informirano o analizi troškova dopunskog obrazovanja djece bosanskohercegovačkih iseljenika u inozemstvu, koju je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova.

Analiza je pokazala da je dopunsko obrazovanje i učenje maternjeg jezika u inozemstvu različito organizirano od zemlje do zemlje, a trenutno bh. institucije ne posjeduju zbirne podatke o ukupnom broju dopunskih škola, broju učenika, niti troškovima finansiranja.

Prema analizi podataka pojedinačno pristiglih iz više evropskih i prekookeanskih zemalja učenje maternjeg jezika za djecu bh. porijekla najuređenije je u Austriji i Švedskoj. Međutim, i iz ovih, kao i drugih država uključenih u ovu analizu, zatraženo je intenzivnije uključivanje institucija BiH na unapređenju dopunskog obrazovanja i izučavanja maternjeg jezika.

DATA SAGLASNOST ZA IMENOVANJE POMOĆNIKA VOJNOG ATAŠEA SAD-a U BiH

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za imenovanje majora Hyruma L. Garvina za pomoćnika vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.