26.9.2018. 19:00
0
Ambasada SAD-a odlučno odbacila optužbe o miješanju u izbore
Sjedinjene Američke Države pokazale su posvećenost i predanost građanima Bosne i Hercegovine više od dva desetljeća, a usprkos tome neodgovorni akteri i dalje ovu zemlju uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i neistine, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Izrazili su uvjerenje da bh. građani tokom izborne kampanje trebaju imati priliku raspravljati o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost i budućnost njihovih porodica, ali su ocijenili da javnim diskursom dominira retorika utemeljena na strahu što je za SAD neprihvatljivo, te su zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada odlučili progovoriti.

- Vlada SAD i Ambasada SAD nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta. Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost. Stvarni neprijatelji su korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju SAD i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike - naveli su u saopćenju.

Istaknuli su da nastojanja političara da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju bh. građane

- No, tu nije kraj. Njihova nastojanja također uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika BiH za neprijateljske aktivnosti. Odbijamo biti dijelom te manipulacije - jasno je kazano iz američke ambasade.

Poručili su da se ne miješaju u izborni proces te su odlučno odbacili te  optužbe, a naglasili su i da ne pružaju podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu te da su i dalje posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima, ali će uvijek, najavili su, upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uoče.

- Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH - zaključeno je u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.