3.10.2018. 14:27
0
Monitoring javnih nabavki pokazao nepravilnu primjenu Zakona o javnim nabavkama
Monitoring javnih nabavki u BiH, koji su izvršile četiri nevladine organizacije, pokazao je da Zakon o javnim nabavkama neadekvatno normira ovu oblast, posebno sa aspekta zaštite javnog interesa.

To su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavili monitori Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije EDA, Transparency Internationala BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i Udruženja građana „Tender“.

Kažu da je evidentan nedostatak dobro obučenih službenika za javne nabavke, a uvidjeli su i to da su rokovi za određene vrste nabavki veoma kratki, od dva do četiri dana.

U tom intervalu, smatraju,  gotovo se  ne može ni iščitati dokumentacija, a pogotovo  pravilno okončati cjelolupan postupak javnih nabavki.

Pri tome su monitori uočili probleme, među kojima su, nedovoljna konkurentnost, mali broj ponuda objavljenih po tenderima, kao i favorizovanje istih dobavljača.

- Osnovni metod identifikacije dobavljača je odnos ukupnih prihoda dobavljača i prihoda koji potiču od ugovora o javnim nabavkama. Poseban fokus je na dobavljačima kod kojih je u ukupnim prihodima procent prihoda od javnih nabavki veći - istaknuto je.  

Kao pozitivnu činjenicu istakli su da je u odnosu na prošlu godinu u 2018. godini došlo do veće transparentnost u pogledu dostupnosti javnih nabavki, odnosno da raste broj obavještenja na portalu javnih nabavki,  prije svega u oblasti radova koja je, po  mišljenju monitori, najpodložnija korupciji i pranju novca.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.