12.10.2018. 19:00
0
Kukan: Najsmislenije zajedničko uključenje zemalja zapadnog Balkana u EU
Predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka kazao je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (CFSP/CSDP) da vanjska politika Evropske unije u fokusu mora imati zapadni Balkan.

Na konferenciji, gdje su učestvovali i dopredsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i Bariša Čolaki te predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Sifet Podžić, Wolfgang je predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i prije punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU.

Tokom rasprave o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David MacAllister prezentirao je i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regije u EU.

Reagirajući na ovu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU eksplicitno su upozorili na negativan utjecaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, smatrajući da odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika tih zemalja, ali i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički utjecaj.

Veliku pažnju učesnika privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Eduarda Kukana, koji je u svom govoru podsjetio na "punoljetstvo" evropske perspektive regije, ozvaničene na sumitu u Solunu, kazavši da je regija u tolikoj mjeri povezana da je najsmislenije njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti vanjskih granica EU, istaknuta je potreba intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potreba eliminiranja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji, koja je okončana danas u Beču, prezentiran je i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem video - linka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.