22.10.2018. 8:32
0
Društvene mreže: Sudbina i migranata i građana u rukama političara
Stotine Bišćana mirnim protestima ukazali su na problem ilegalnih migranata koji dolaze u Unsko-sanski kanton, skoro bez kontrole državnih vlasti.

Vlast u USK već mjesecima upozorava kako su na izmaku snaga i da migrante ne mogu držati pod kontrolom bez pomoći države. Ranije su saopćili kako je samo u septembru u USK stiglo 2.764 ilegalnih migranata, a od početka krize stiglo ih je 10.113.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je Patriji kako lokalne vlasti uz pomoć međunarodnih organizacija čine sve kako bi osigurali humane uslove za život migrantima na području USK-a, ali da to ide dosta teško.

„Migrantsku krizu u BiH treba rješavati Državno ministarstvo sigurnosti, Granična policija i druge institucije BiH. Problem sa kojima se susrećemo mi u Krajini je samo posljedica tih propusta na nivou države“, rekao je Fazlić.

Na području Krajine postoje tri lokacije gdje su smješteni migranti; dio porodica sa malom djecom su u hotelu „Sedra“ u Cazinu, dok veći dio boravi pod otvorenim nebom u Velikoj Kladuši i neuslovnom Đačkom domu u Bihaću. 

Dio tih ljudi su izbjeglice koje bježe od užasa rata, dok su dio ekonomski migranti koji sebe i porodicu sklanjaju od siromaštva iz njihovih zemalja na Bliskom istoku.

Stanovnici Krajine pomažu migrantima. Dok čekaju priliku da uđu u EU, neki od njih pohađaju lokalne škole, rade neke zanate, ili treniraju za lokalne sportske klubove. Tokom posljednjeg Bajrama u kampu su organizirani bajramski ručkovi. S druge strane, prema policijskim izvještajima, posljednjih mjeseci je povećana i stopa kriminaliteta u gradovima gdje borave migranti, što lokalno stanovništvo počinje zabrinjavati. Česte su tuče između migranata, a građani su prijavili i nekoliko ulazaka u privatne posjede. Migranti se također ograđuju od huligana među njima. 

Zbog svega, građani Bihaća od subote traže da vlasti sa nivoa države u potpunosti preuzmu kontrolu nad migrantima, kako situacija ne bi eskalirala. U subotu navečer Bišćani su nakratko blokirali autobusku stanicu i magistralnu cestu prema Sarajevu. Najavili su i nova okupljanja.

Novinar i književnik Faruk Šehić kritikovao je na svom Twitter nalogu ponašanje grupe građana koji su samoinicijativno zaustavljali autobuse u kojima su tražili migrante. Za njega je to, kako ističe, fašizam!

Adis Nadarević pak smatra da o protestima u Bihaću „možemo misliti šta god“, ali ističe kako ne postoji drugi način „da se odgovorni trgnu iz indolentnosti sa kojom pristupaju migrantskoj krizi“. „Teško da će ih i ovo navesti na akciju koja bi ionako došla prekasno. Pola godine je izgubljeno, očekujmo sve goru situaciju“, napisao je Nadarević. 

„Nek je Bog na pomoći i migrantima i građanima - sudbine i jednih i drugih su u rukama bezobzirnih, bezosjećajnih, nesposobnih i nezainteresiranih interesnih grupa kojima niti jedni niti drugi ne znače apsolutno ništa dok god donose zaradu i/ili glasove“, zaključio je Nadarević.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Peter van der Auweraert, smatra su protesti razumljivi, te da UN-ovi migrantski timovi za zaštitu i pomoć na terenu u BiH dodatno pojačavaju napore kao i to da je neprocjenjiv posao koji obavljaju i volonteri.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.