22.10.2018. 13:56
0
Treća sedmica bez Vijeća ministara
Sjednica Vijeća ministara BiH neće biti održana ni ove sedmice, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria iz Vijeća ministara.

Navodno će se naredne sedmice zakazati sjednica, ali opet niko ne može garantirati da će biti kvoruma.

Podsjećamo, već dva puta odgađa se sjednica zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a. HDZ ima tri ministra koja nisu došla na sjednicu, a da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici mora biti prisutno više od 50 posto članova od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

U centralnom organu vlasti HDZ ima tri ministra i to ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, ministra pravde BiH Josipa Grubešu i ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš. Bevanda je na bolovanju, a Grubeša i Pendeš svoje odsustvo pravdali su ranije preuzetim obavezama.

Ostalo je nejasno kakve su obaveze važnije od sjednice Vijeća ministara na kojoj mnoštvo važnih tačaka od kojih je i stanje u oblasti migracijama, a evidentno je da kriza uzima maha.

Planirano je i razmatranje  Prijedloga odluke o povećanju broja glasova i udjela Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) i povećanju kapaciteta kapitala i Prijedlog odluke o izdavanju državnog jamstva po Ugovoru o zajmu (Koridor Vc u RS-u – dio I) između Javnog poduzeća "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj.
 
Na dnevnom je i Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra i Prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekta - Kupovina, adaptacija i opremanje objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori - Podgorica.
 
Između ostalog, ministri su trebali razmatrati Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava, Prijedlog odluke o sudjelovanju struktura zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine u NATO EADRCC međunarodnoj vježbi otklanjanja posljedica katastrofe "Srbija 2018" te Prijedlog odluke o usvajanju Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.- 2022. godine.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.