24.10.2018. 20:15
0
YIHR BiH: Inicijativa za podizanje spomen-obilježja žrtvama zločina na Kazanima
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) pokrenula je proces skupljanja potpisa kako bi pokrenula građansku inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama zločina na Kazanima.

Kako YIHR BiH u saopćenju navodi, aktivisti te organizacije će sutra posjetiti lokalitet Kazana kako bi u fokus stavili žrtve tog stravičnog zločina.

Neposredno prije same posjete Kazanima u prostorijama YIHR-a BiH bit će upriličeno  predavanje o zločinima na Kazanima koje će održati dr. Nicolas Moll, autor publikacija „Između sjećanja, poricanja i zaborava: Tri studije slučaja o kulturi sjećanja u BiH 20 godina nakon rata", “Sarajevska najpoznatija javna tajna: Suočavanje sa Cacom, Kazanima i zločinima počinjenim nad Srbima u opkoljenom Sarajevu, od rata do 2015".

- Svjesni smo da i 25 godina nakon što su zločini na Kazanima počinjeni, žrtve nisu dostojno oblježene i da veliki broj stanovnika glavnog grada naše države nije upoznat sa ovim zločinom. Smatramo da sve civilne žrtve ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka zaslužuju spomen-obilježje i ovim putem pozivamo Gradsko vijeće grada Sarajeva da sprovede svoju odluku iz 2012. godine u kojoj se obavezuje na izgradnju spomen-obilježja - navodi se u saopćenju iz YIHR-a BiH.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.