28.10.2018. 17:30
0
GP Maljevac u blokadi, štetu trpe i građani i privreda
Oko dvije stotine migranata i izbjeglica među kojima su žene i djeca danima se nalaze na Graničnom prijelazu Maljevac između BiH i Hrvatske. Oni su danas počeli i štrajk glađu.

GP je zatvoren i za saobraćaj, a danas su svoje nezadovoljstvo izrazili i velikokladuški privrednici koji navode da trpe štetu zbog nemogućnosti protoka ljudi i roba. Njima su se pridružili i brojni građani Velike Kladuše koji traže deblokadu GP Maljevac. 

Iako se migranti, koji borave u šatorima, nalaze na udaljenosti od 100 metara od granice sa Hrvatskom, Granična policija Hrvatske ne želi odblokirati saobraćaj. 

Na području Unsko-sanskog kantona nalazi se oko 2.000 migranata, a nekoliko stotina ih je smješteno u halu fabrike Bira. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koordinira aktivnosti na osiguranju smještaja i drugih potreba za migrante, ali za sada migranti koji su na GP Maljevac nemaju namjeru napustiti to područje. Nadaju se da će granica ipak biti otvorena te da će napustiti BiH. 


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.