1.11.2018. 18:15
1
Još nije poznato ko će činiti vlast u Kantonu Sarajevo
Radne grupe Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije intenzivno rade na koalicionom sporazumu za Kanton Sarajevo koji će sadržavati principe djelovanja, prijedloge zakona, podzakonske akte, ali i druge mjere.

Šef pregovaračkog tima DF-a Milan Dunović kazao je za agenciju Patria da je sada sva pažnja stavljena na izradu tog dokumenta. Još nije poznato kada će biti novi susret stranačkih delegacija, a posljednji je održan prošle sedmice.

- Riječ je o obimnom dokumentu koji se priprema, ali koji ne uključuje podjelu pozicija, resora već isključivo programske ciljeve – kazao je Dunović za Patriju.

S druge strane, predsjednici SBB-a, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić održali su sastanak 23. oktobra gdje su razgovarali o formiranju vlasti. Još uvijek nije održan zvanični zajednički sastanak predstavnika ovih šest stranaka, a za sada niko i ne spominje takvu mogućnost.

Šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto ističe da će svim strankama osim SDA i BOSS-a biti ponuđen koalicioni sporazum koji je u pripremi. 

Blok lijevo orijentisanih stranaka SDP, DF i NS ima 12 zastupnika u Skupštini KS, dok blok druge tri stranke SBB, NiP i NBL također ima 12 zastupnika. Ono što je na početku istaknuto iz ovih stranaka jeste da ne žele ulaziti u matematičke već programske koalicije.

Svih šest ovih stranaka odbilo je pregovarati sa Strankom demokratske akcije.

SDA je u Skupštini KS osvojila deset mandata. BOSS ima jedan mandat.  




(Patria / Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.