6.11.2018. 9:47
2
Poslao pisma na adrese penzionera: Fadil Novalić je nezakonito obrađivao lične podatke penzionera
FOTO: FENA
Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić nezakonito je obrađivao lične podatke penzionera kojima je uoči izbora poslao pisma na kućne adrese.

Avaz navodi da je to sada zvanično potvrđeno, iako Novalić nije imao nikakve osnove da traži, a ni da dobije stotine hiljada ličnih podataka penzionera od Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH. 

Novalić je odgovorio na zahtjev Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da dostavi objašenje o pravnom utemeljenju svog postupka, a direktor te agencije Petar Kovačević prenio je da Novalić tvrdi da to što je uradio ne predstavlja obradu ličnih podataka. 

"Obrada jeste bila protivzakonita i mi ćemo sa postupkom ići do kraja i donijeti rješenje u ovom slučaju", rekao je Kovačević. 

On je naveo da je teško naći suvisli komentar na ono što je federalni premijer poslao kao odgovor o veoma ozbiljnom zakonskom postupanju. 

"Mi smo od Novalića tražili da navede pravni osnov za takvu obradu ličnih podataka, a nevjerovatno je da on čak nije u svom dopisu ni spomenuo Zakon o zaštiti ličnih podataka, što pokazuje da i ne poznaje zakon", rekao je Kovačević. 

On je napomenuo da Agencija još čeka odgovor iz Zavoda PIO FBiH o tome koliki je tačan broj ličnih podataka penzionera koje su ustupili Novaliću. 

(Srna / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.