13.11.2018. 17:01
1
Grubeša izbjegao odgovoriti je li Hrvatska garantirala provedbu presude za Radića u cjelosti
Ministar pravde BiH Boris Grubeša potvrdio je danas da je dobio pismo koje mu je uputio glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz povodom Rješenja kojim je osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću dopušten transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje zatvorske kazne.

Kada govorimo o tom pismu dobio sam ga jučer. Nažalost čitao sam ga prije u medijima prije nego je stiglo u Ministarstvo pravde. Danas ću u toku dana sastaviti relevantni odgovor i uputit ga Brammertzu i Vijeću sigurnosti. Ako će se u Vijeću sigurnosti UN-a raspravljati o ovom slučaju, a pošto ja tamo ne mogu biti prisutan, smatram da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo da ima moj stav, odnosno stav BiH zašto se to dogodilo i kako je došlo do tog transfera – kazao je Grubeša.

Ministar nije odgovorio na pitanje da li je tražio garancije od Hravstke da će u cjelosti biti provedena presuda Apelacionog vijeća Suda BiH.  No, kazao je da je transfer Radića izvršen na osnovu sporazuma BiH i Hrvatske iz 1996. godine, u kojem je, kako je kazao, jasno rečeno koji su kriterijumi za upućivanje osuđenika na izdržavanje kazne u druge zemlje.

Ratnom zločincu Radiću odobren je transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje kazne, a Županijski sud u Zagrebu je preinačio presudu Suda BiH, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora, te mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. S obzirom da u pritvoru boravi od 2. juna 2006. godine, Radić bi na slobodu mogao izaći već prije Nove godine.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.