16.11.2018. 15:45
0
Slučaj Orić i Muhić: Kad žrtve genocida odgovaraju za ubijene agresorske komandante
Apelaciono odjeljenje Suda BiH javno će objaviti presudu Naseru Oriću u petak, 30. novembra. Odlučeno je to nakon što je završen drugostepeni postupak kojim se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine u Srebrenici.

Inače, danas je odbrana Sabahudina Muhića drugooptuženog u ovom slučaju  zatražila da se on oslobodi po svim tačkama optužnice.

Sabina Mehić, advokatica Muhića utvrdila je u završnim riječima da je tužilac Miroslav Janjić vrlo površno, skoro usputno, spomenuo Muhića u završnim riječima, a slično je bilo i tokom cijelog postupka. 
Samo O1 zaštićeni svjedok spominje Muhića, a u spisu je jedan materijalni dokaz i to onaj koji govori da je Muhić bio pripadnik TO Bratunac. 

Muhić se tereti da je nakon navodne pucnjave u Milutina Miloševića od strane Nasera Orića zapucao i Muhić što je imalo za posljedicu smrt oštećenog. Samo je O1 spomenuo Muhića u tom kontekstu i to u tri različite verzije. 

- U prvoj prvostepenom postupku kazao je da je prošlo tri četiri minute oda pucnjave kada je pišao da vidi da li je živ ili ne. U prvostepenom postupku je rekao da je to učinio odmah, a onda nakon što sam ja tražila da objasni razlike uveo je i treću verziju. A to je da se Muhić vratio pa ponovo zapucao iz rafala – kazala je Mehić.
Advokatica je istakla da koju god verziju Sud i prihvati da je nejasno šta će suditi, jer se ne zna u kakvom je stanju bilo tijelo. O1 nije vidio tijelo između ta dva navodna pucanja. 

- Nemate uzročno-posljedičnu vezu – kazala je Mehić, podsjećajući Apelaciono vijeće da je sudski vještak medicinske struke ustvrdio d aje Milošević stradao od pištoljskog oružja i da njegov nalaz nije saglasan sa iskazom O1.

Muhića se tereti da je i pucao u Mitra Savića, također nakon što je navodno Naser Orić pucao prije u njega. 

- O1 je pred Apelacionim vijećem više puta kazao da je samo Orić pucao u Savića. Tužilac mu je više puta postavljao sugestivno pitanja ne bi li ga naveo na njegov raniji iskaz, a onda mu je morao i predočiti. Njegovo objašnjenje u razlikama bilo je da se bojao Muhića, jer imaju zajedničkog rođaka, pa kako mu je onda kod Miloševića dodao još jedan rafal – istakla je Muhić.

Advokatica je jasno ukazala na niz kontradiktornosti.

Ona je pojasnila za Patriju da očekuje oslobađajuću presudu, ali je i pojasnila dalju proceduru.

- Ukoliko Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdi prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH nema više pravo žalbe, to će biti konačna presuda. Ali ako bude drugačija presdua odbrana ima pravo žalbe trećestepenom postupku – istakala je Mehić.

Odbrana je već ukazala na problem u vezi utvrđenih i presuđenih činjenica u Haškom tribunalu. Tužilaštvo BiH nije pročitalo presude ili ignorira njihov sadržaj. Sud BiH mora imati na u umu te činjenice i odnositi se prema njima kako je to Zakonom predviđeno.

Čak na sudovima u Srbiji vodi se računa o pravomoćnim presudama Haškog tribunala a Tužilaštvo i Sud BiH uvode novu praksu. Da li je neznanje ili nešto drugo u pitanju odgovor će sigurno dati veće sudske instance a građani BiH su svakako uskraćeni za svoja ljudska prava i izloženi raznim terorima od 1992.godine do danas.

Prvi put u historiji čovječanstva žrtve genocida odgovaraju za ubijene agresorske komandante koji su poginuli u borbi prilikom etničkog čišćenja i pokušaja uništenja jednog naroda u ovom slučaju Bošnjaka u srednjem Podrinju.

Isto tako prvi put u historiji čovječanstva država agresor u ovom slučaju Srbija priprema optužnice i sudi žrtvama genocida u kome je ona učestvovala.

Ove aktivnosti se provode u pravosudnim institucijama uz veliku podršku politike, vjerskih institucija i medija, sto takođe predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.