19.11.2018. 16:48
0
Dino Konaković najavio oštru raspravu o budžetu, Pećanac tvrdi da će vlast u KS biti formirana do Nove godine
Pregovarači iz šest političkih stranaka koje nakon potvrđivanja rezultata oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini dogovaraju formiranje vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljuju formiranje nove kantonalne vlade do kraja ove godine.

Nakon današnjeg trećeg sastanka te šestorke, to je izjavio Nermin Pećanac koji je učestvovao uime Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Budući da je za sutrašnju sjednicu novog saziva kantonalne skupštine, predloženim dnevnim redom najavljeno razmatranje nacrta budžeta Kantona za 2019., koji je kreirao trenutni, „stari“ saziv Vlade Kantona, Pećanac najavljuje prekrajanja u tom budžetskom aktu, u njegovoj daljnjoj proceduri, jer je, kako kaže, predložen po principu „bankomata za stranke koje odlaze“.

Oštru sutrašnju raspravu o budžetu najavljuje Elmedin Konaković iz Naroda i pravde tvrdeći da će daljnjim intervencijama u prijedlogu budžeta, u prvi plan biti stavljeni interesi građana, a ne politički interesi.

Što se tiče današnjeg sastanka šestorke koju, osim Socijaldemokratske partije BiH, Nezavisne bosanskohercegovačke liste i Naroda i pravde, čine još Demokratska fronta, Naša stranka i Savez za bolju budućnost BiH, verifcirane su programske mjere buduće skupštinske većine, kojih trenutno ima više od 300,  izjavio je novinarima po završetku skupa Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH.

Principi uspostave buduće većine  i zakonodavne odnosno izvršne vlasti Kantona Sarajevo, zajedno s danas verificiraim programskim mjerama, bit će dio budućeg koalicionog sporazuma, naveo je također Mašić.

On, kao i drugi učesnici sastanka, izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim pregovorima šestorke i najavili ubrzavanje procesa te obećali da će javnost i dalje biti obavještavana o svim fazama, pa i kad bude riječi o resorima i personalnim rješenjima u budućoj kantonalnoj vladi, kako je kazao Edin Forto iz Naše stranke.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije, zamoljen da prokomentira poziv iz Stranke demokratske akcije SDP-u za sutrašnji sastanak, rekao je da "ova priča nezaustavljivo ide naprijed" i da SDP ne namjerava mijenjati partnere, a da je stvar kurtoazije odazvati se na zvanični poziv.

Milan Dunović iz Demokratske fronte kaže da njegova stranka neće sutra razgovarati sa SDA jer nije prirodni partner DF-u, kao što, po njegovim riječima, nisu ni Hrvatska demokratska zajednica BiH niti Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Domaćin današnjeg susreta, održanog iza zatvorenih vrata, bila je Socijaldemokratska partija BiH, a narednog će biti Nezavisna bosanskohercegovačka lista, najavljeno je.

Šest političkih stranaka dogovaraju načine za formiranje nove vlasti na nivou Kantona Sarajevo bez Stranke demokratske akcije, pojedinačne pobjednice na proteklim izborima.

- Imamo dvotrećinsku većinu i ne smatramo se gubitnicima - kazao je Milan Dunović iz Demokratske fronte, komentirajući, na molbu novinara, to što se SDA poziva na vlastiti najbolji izborni rezultat.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.