20.11.2018. 13:16
1
Puhalo: Dodik je za dogovor, ali po njegovim pravilima
U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas će s početkom u 14 sati biti održana svečana inauguracija novog saziva Predsjedništva BiH u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Mandate im uručuje predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zajednički prihvataju dužnost izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva.

Analitičari predviđaju da bi u naredne četiri godine u BiH mogle proći u političkim blokadama. Očekuje se da će Dodik u Predsjedništvu BiH pokušati nametnuti vlastitu politiku, „koja je, ističu, uglavnom antiustavna i antidejtonska“, i koja će naići na otpor kod drugog člana u Predsjedništvu, na prvom mjestu kod ljevičara Komšića.

„Izborom za srpskog člana u Predsjedništvu moja politika se neće mijenjati, ostajem u Republici Srpskoj... idem samo da odradim važan posao za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik u ponedjeljak tokom polaganja zakletve u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Izabran sam za srpskog člana Predsjedništva, i ne mislim da idem na poziciju koja je na bilo koji način nadređena Republici Srpskoj, nego je, dapače, podređena“, rekao je Dodik u svom govoru, ističući ponovo protivljenje prisustva međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Publicista i analitičar Srđan Puhalo iz Banja Luke smatra da je Dodikova politika trenutno usredotočena na stvaranje ambijenta na način da i eventualni konstruktivan rad u Predsjedništvu BiH ali i eventualne blokade, u Republici Srpskoj budu prihvaćena kao njegova pobjeda.

Puhalo podsjeća da Dodik stalno ističe kako je unutar Bosne i Hercegovine potrebno postići dogovor, ali pri tome se podrazumijeva da se dogovor postigne prema njegovim kriterijima.

„Može li se praviti država tako što se država ignoriše?“, rekao je Puhalo u komentaru za Patriju.

„Dodik nas želi uvjeriti da će on postavljati pravila igre. Ako se nešto bude radilo, reći će da je nametnuo svoja pravila, ako se ne bude radilo, reći će da je Bosna i Hercegovina nemoguća. Dakle, šta god da se desi, on će reći da je Republika Srpska na dobitku“, smatra Puhalo, podsjećajući da je Dodiku upravo zbog toga važno da kontroliše medije u Republici Srpskoj, koji nekritički prenose njegove izjave.

„Po Dodiku, uvijek je kriv neko drugi. Jedino on pravilno rezonuje stvari, jedino on pravilno tumači Dejtonski sporazum, jedino je on konstruktivan a svi ostali su destruktivni... On se stalno obraća građanima Republike Srpske i pravi sebi alibi za bilo kakav ishod“, zaključuje Puhalo ističući da bi Dodik takvu politiku mogao nastaviti i u Predsjedništvu BiH.

Svečana zakletvu koju će članovi Predsjedništva položiti glasi:

„Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.“ 

Dr. Adnan Huskić smatra da Dodik ne poštuje ni Ustav bh. entiteta Republika Srpska, pa se ne može očekivati preveliko odstupanje njegove politike ni na drugim nivoima vlasti, iako, ističe dr. Huskić, vrlo je nezahvalno prognozirati u kojem smjeru će se stvari zaista i odvijati u Bosni i Hercegovini.

„Pogledajte zaduženje u Republici Srpskoj, davno je probijen Ustavom definirani plafon zaduženja“, kaže Huskić.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.