20.11.2018. 14:22
0
Dodik: Nisam došao u Predsjedništvo da primam platu i putujem po svijetu
Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili su danas zakletvu u zgradi državnog Predsjedništva u kojoj je održana i konstituirajuća sjednica. Milorad Dodik obraćajući se na svečanoj sjednici kazao da mu je čast preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH.

Dodik je održao identičan govor jučerašnjem pred Narodnom skupštinom RS-a.

- Moja matična baza je RS, kao predstavnik RS-a i srpskog naroda i borit ću se da sa drugim kolegama vratim položaj i dimenziju koju smo imali. Nije mi namjera da nekom nanosim štetu. Neću se isprječavati bilo kom razvojnom projektu u Federaciji. Moja politika će se bazirati na poštivanje Ustava i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Mnogi znaju da ja imam primjedbi na ono kako je radio visoki predstavnik.

Smatram da ćemo morati obaviti razgovore o mnogim pitanjima. Zalagat ću se da se ukine visoki predstavnik, jer njegova uloga nije bila u razvoju stabilnosti BiH. Preko 540 nametnutih odluka je bilo. Visoki predstavnik je nametnut Aneksom 10 i on po tome može samo da implementira civilne dijelove dogovora. Ne želim da napravim niti jedan loš potez prema Bošnjacima i Hrvatima

Provodit ću politiku za vojnu neutralnost. Bit će potrebno da radimo na tome da se više razumijemo i više uvažavamo. Ja ne isključujem mogućnost da je EU cilj BiH, zato ću zajedno sa svojim kolegama zatražiti da EU što je prije moguće da status BiH status kandidata. 

Dodik je dodao i da se sudska vlast mora vratiti narodu. On je kazao da BiH mora pokazati novi zamah.

- Nisam došao ovdje da primam platu i putujem po svijetu. Ja hoću da napravimo posao uvažavajući tri naroda, dva entiteta - kazao je Dodik.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.