22.11.2018. 15:20
4
Željana Zovko optužila i Erdogana da stoji iza izbora Željka Komšića: Islamska zajednica je instruirala kako da da se glasa za Komšića
Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je danas raspravu o oktobarskim izborima u BiH, a govorilo se i o amandmanima na godišnji Izvještaj Evropskog parlamenta o stanju u BiH.

Izvještaje su pred Komitetom podnijeli šef posmatrače misije Frank Engel i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

Engel je u izvještaju podsjetio na komplikovano ustavno uređenje BiH, kao i na izborni proces u BiH, koji je, prema njemu, uprkos svim složenostima, protekao relativno uredu.

Engel je istakao kako je veliki broj mladih u BiH u okviru kampanje koalicije Pod lupom pokazao interes za izbore, te je dodao kako je pozitivno to što su mladi iskazali interes za građane prije političara.

Nekadašnja mabasadorica BiH u Italiji, a danas hrvatska zastupnica Željana Zovko izazvala je kontroverze svojim govorom oko izbornog procesa u BiH, prije svega što ništa od onoga što je Zovka kazala nije navedeno ni u jednom dosadašnjem izvještaju.

Zovko je direktno optužila Tursku da je utjecala na "Bošnjake da izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

- Imali smo posjetu turskog predsjednika Erdogana godinu dana prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima - rekla je Zovko.

Stalni izvjestilac EP za BiH Christian Dan Preda je poručio kako je tokom procesa usklađivanja amandmana došlo do postizanja dogovora o velikom broju kompromisnih amandmana koji će se kasnije naći u finalnoj verziji izvještaja. 

- Konstitutisano je novo Predsjedništvo BiH, bivši član Predsjedništva Čović je posjetio Hrvatsku, predsjedavajući Dodik je slavio sa kineskim i ruskim amabasadorom i to nam pokazuje konačni cilj. Sada je ključno je da se vlast na svim nivoima formira u interesu građana - kazao je Preda.

(Patria / Haris Ahbabović)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.