8.12.2018. 16:39
2
Plenković Mesića i bivše visoke predstavnike u BiH nazvao penzionerima
Hrvatski premijer Andrej Plenković reagovao je na pismo u kojem su trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini pozvali "Hrvatsku da ne obmanjuje javnost i ne povezuje presudu Ustavnog suda u slučaju Ljubić sa izborom za člana Predsjedništva".

Plenković je kazao da lično neće pustiti ovu temu, a Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta je nazvao penzionerima.

"Jako je važno da stvari postavimo onakve kakve jesu. Hrvatska politika, ja kao predsjednik vlade, i sve stranke su snažno i jasno, nikada čvršće rekli šta je tačno, šta je istina i šta nije dobro. Hrvatska politika u vanjsko-političkom smislu ovu temu neće pustiti. Vjerujte mi, niko bolje ne poznaje BiH od nas, niko nije veći prijatelj BiH od nas, niko nije veći saveznik BiH od nas, niko nije više pomogao BiH da aplicira za članstvo 2016.

Kada je gospodin Čović u Briselu predao zahtjev, prijem su tada organizirali hrvatski zastupnici na 12. spratu. Budući da toliko dobro poznajemo, da smo potpisnici Dejtona, da imamo obavezu brinuti o Hrvatima van Hrvatske, mi smo tu da vokaliziramo taj stav. Izigravanje duha Dejtonskog sporazuma, na način da se bira nominalno član Predsjedništva, jednostavno nije zdrav ni dobar za demokratiju u BiH", kazao je Plenković.

On je optužio Bošnjake da su izabrali dva člana Predsjedništva BiH.

"To nema smisla. Ja lično to neću pustiti tu temu. To da su se ova trojica penzionera javili, znači da je naš angažman i naša akcija bila tako snažna da su osjetili potrebu da nešto kažu. Oni su doprinijeli svojim odlukama da se smanji angažman Hrvata. Mi sve što radimo radimo u dobroj vjeri i dobrom funkcionisanju Bosne i Hercegovinei za jačanje prava Hrvata kojih u BiH ima manje", smatra hrvatski premijer.

Plenković je imao komentar i na reakciju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je javno podržao trojicu bivših visokih predstavnika u BiH. Kao i njih, Plenković je i Mesića nazvao penzionerom.

"Taj film ćete gledati kada nekad daleko u nekoj budućnosti bude neko drugi na vlasti, a ne penzioneri koji ne razumiju kako se zalagati za Hrvate van države. Nemam ništa protiv penzionera, mislim na njega da je u političkoj penziji", zaključio je Andrej Plenković.



(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.