8.12.2018. 21:44
0
Ponovo osnovana Turistička zajednica Grada Bihaća
Novoosnovana Turistička zajednica Grada Bihaća počela je već s realizacijom prvih planova i aktivnosti. Manifestacijom „Bihaćka zimska priča“ želi se grad na Uni uvrstiti među središta sa respektabilnom decembarsko-novogodišnjom ponudom.

- Ovu smo priču počeli još prošle godine, kada Gradska turistička zajednica nije bila ni osnovana. Sada je želimo unaprijediti i brendirati. Tako ove godine u okviru manifestacije imamo 15 koncertnih dana, s nastupima najboljih bihaćkih bendova, tamburaških sastava i dj-eva, te muzičkih gostiju iz Banja Luke i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Prošle smo godine u Zimskom parku imali pet ugostittelja, ove već imamo devet. Brojku od osam obrtničkih štandova povećali smo na 13, a u ponudi imamo i klizalište, kao i veliki šator u slučaju vremenskih neprilika - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

Dodao je kako se ovim aktivnostima nastoje privući gosti iz svih gradova i općina Unsko-sanskog kantona, ali i pograničnih gradova iz Republike Hrvatske.

- Brojni gosti iz tih hrvatskih gradova dolaze u kupovinu upravo u naš grad, pa zašto ih ne bi zadržali nekoliko dana na novogodišnjem provodu. Siguran sam da će građani Bihaća i njihovi gosti posebno uživati u novogodišnjoj noći uz grupu Zoster - naglasio je Amidžić.

Direktor Gradske turističke zajednice govorio je i o problemima koji usporavaju turistički razvoj ovog kraja države, ali i planskim rješenjima.

- U posljednjih 15 godina govorimo o razvoju turizma, međutim, do sada je to pretežno bilo prepušteno privatnom sektoru, hotelijerima i ugostiteljima. Zato je i osnovana Gradska turistička zajednica, kako bismo pružili adekvatnu institucionalnu pomoć. Prvo se moramo pozabaviti  prikupljanjem statističkih podataka, jer osim Nacionalnog parka „Una“ nemamo nikakav uvid u mogućnosti, kapacitete i ponudu - istakao je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća..

Među prvim planskim aktivnostima su turističko označavanje grada i uspostavljanje bliske saradnje s privatnim sektorom  kako bi se svim ugostiteljima, hotelijerima i vlasnicima agencija obezbijedili uslovi vrijedni plaćanja boravišnih turističkih taksi.

- Pozitivna stvar u gradu Bihaću u posljednjih godinu – dvije je ta što je ljudima koji imaju privatne kuće i vikendice uz Unu omugćeno da mogu biti iznajmljivači. Dakle, oni ne moraju otvarati obrt i izlagati se dodatnim troškovima, osim takse od 150 KM kojom prijavljuju dodatnu djelatnost. Na taj način smo u zadnje dvije godine dobili 300 novih prijavljenih ugostitelja i sada grupa ljudi koji se bave turizmom je vjerovatno i najveća u privrednom sektoru na području Bihaća. Upravo oni žele unapređivanje turističkih potencijala i značajno bolju promociju grada - istakao je Amidžić.

Direktor Turističke zajednice Grada Bihaća naglasio je i kako je neophodna podrška i pomoć gradskih, kantonalnih i državnih institucija zbog procesa migracija. Turistički radnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine potvrdili su kako su konstantni priliv ilegalnih migranata i izbjeglica, te medijska pažnja zbog toga, uticali na prethodnu  sezonu i traže odgovarajuću reakciju u narednom periodu kako bi se Bihać mogao nastaviti razvijati u poželjnu turističku destinaciju.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.