9.12.2018. 13:55
0
Hasanov: Azerbejžan je bio, jeste i bit će dostojan prijatelj narodu BiH
Ambasador Republike Azerbejdžan za BiH Eldar Humbat oglu Hasanov je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina partnerske, prijateljske i bratske zemlje.

- Naša historija je imala sličnosti u problemima i obje naše zemlje nalazile su se u sastavu druge države - kazao je ambasador Hasanov, koji je jedan od učesnika konferencije „Kako povezati Istok i Zapad“, koju je organizirala Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ povodom 100. godišnjice osnivanja Demokratske  Republike Azerbejdžan i 75. godišnjice obnove državnosti BiH.       

Danas se, naveo je on, mi razvijamo u oblasti ekonomije, politike, kulture, nauke, obrazovanja, turizma... Dodao je da Azerbejdžan sarađuje sa BiH i u sferi energetike, navodeći projekte TANAP i TAP.

- Azerbejžan je bio, jeste i bit će dostojan prijatelj narodu BiH - poručio je ambasador Hasanov, te građanima BiH poželio prosperitet, mir, dijalog, saradnju i uspjeh.  

Predsjednik „Kruga 99“ Adil Kulenović je kazao da sesije, koje se održavaju povodom stogodišnjice Republike Azerbejdžan i 75 godina obnove državnosti BiH na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine, dolaze u vrijeme zabrinjavajućih turbulencija u savremenom svijetu.

- Mi zemlje, i Azerbejdžan i BiH, koje se često tretiramo kao Zapad Istoku i Istok Zapadu, moramo biti senzibilni i politički, i ekonomski, i kulturološki, za globalno rečeno, odnose Istoka i Zapada, povezivanje Istoka i Zapada, radi mira u svijetu, ali i očuvanja stabilnosti naših vlastitih zemalja - naveo je Kulenović.     

Ocijenio je da Baku i Sarajevo imaju dugu tradiciju međusobnog upoznavanja i razvijanja dobrih i prijateljskih odnosa.

Akademik Slavo Kukić je kazao novinarima da BiH i Azerbejdžan dijele zajedničku sudbinu u zadnjih 100 godina, „jer su i jedna i druga bile u državnim savezima iz kojih su izašle s ranama“.

Dodao je da Azerbejdžan danas, kao svoju ranu, ima Nagorno Karabah, „BiH ima političare s vrha državne piramide koji danas govore kako ovdje rade, a domovina im je na drugom mjestu“.

- Osobno mislim da će i Azerbejdžan i BiH savladati te rane svog života u savezima i da će graditi normalno društvo kakvo njihovi građani priželjkuju - kazao je Kukić.

Prof.dr. Džemal Sokolović je kazao da sve velike ideje počinju nekim malim korakom i svi veliki koraci počinju nekom malom idejom.

- Ova konferencija je jedan mali korak, jedna mala ideja, ali naše su ambicije mnogo veće. Mi se nadamo da će koraci koji iz ovoga krenu i ideje koje se ovdje rode otvoriti jednu lavinu saradnje između naše dvije zemlje. Glavni fokus ovog skupa jeste u tome da pokažemo svijetu da je multikulturalizam moguć, da je tolerancija moguća - kazao je Sokolović. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.