11.12.2018. 9:51
0
"Formiranje Vijeća ministara je zajednički dil Milorada Dodika i Dragana Čovića"
FOTO: Source.ba / Arhiva
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas bi trebao početi konsultacije sa političkim strankama u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, iako ta vijest još uvijek nije zvanično potvrđena.

Konsultacije članova Predsjedništva s parlamentarnim strankama trebale bi biti održane u zgradi Predsjedništva BiH.

Profesor Slavo Kukić smatra kako druga dva člana u Predsjedništvu Šefik Džaferović i Željko Komšić ne trebaju pristati na formiranje vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine prije nego se formira vlast u kantonima i na nivou Federacije.

„Nema formiranja Vijeća ministara dok se ne formira vlasti u Federaciji, dok se ne formiraju kantonalne vlasti, nema sjednica Predsjedništva BiH dok Dodik ne prizna Bosnu i Hercegovinu kao državu“, rekao je Kukić za agenciju Patria, dodajući da je i Dodiku potrebno da vlast u BiH funkciniše jednako kao je to potrebno  i drugim članovima Predsjedništva, te mu zbog toga ne treba dati dodatne pologe za urušavanje države dok se ne obaveže na pošivanje zakona.

„To bi bila logična reakcija članova Predsjedništva na ovakvu politiku Dodika“, smatra Kukić. Vjeruje da Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ovom trenutku priželjkuju formiranje vlasti na nivou države, ali da bi nakon toga Federacija BiH ostala u blokadi do narednih izbora.

„Formiranje Vijeća ministara je zajednički dil Milorada Dodika i Dragana Čovića. Onog časa kada se formira Vijeća ministara, vlasti na razini Federacije neće biti formiranje do sljedećih izbora. Dio dog dila je politika: 'Formirat ćemo vlast na nivou države kako bi mogli rušiti OSA-u, kako bi mogli rušiti SIPA-u, a Federalnu vlast ćemo potpuno ignorirati“, smatra profesor Kukić.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.