11.12.2018. 18:33
0
''Ovo je sve, samo ne ozbiljna zemlja. Ovo je reality u kojem je Dodik preuzeo glavnu ulogu''
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prije nekoliko dana u Hamburgu je se sastao s novoizabranom predsjednicom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je na čelu vladajuće stranke u Njemačkoj naslijedila Angelu Merkel.

Predsjednik PDP-a je danas trebao da prisustvuje u Sarajevu na konsultacijama oko imenovanja Predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali je oko 15 sati obaviješten da nema uslova za održavanje istih.

Borenović je ocijenio da su dešavanja oko konsultacija besmislena kao i cijela situacija u kojoj se nalazimo.

"Kao neko ko poštuje institucije predviđeno je bilo da se konsultacije održe kod Milorada Dodika u 17:20 sati oko imenovanja Predsjedavajućeg Savjeta ministara. U korektnoj namjeri sa delegacijom PDP-a sam i krenuo prema Sarajevu. Ovo sve što se dešavalo pokazuje jedan veliki propust domaćina. Milorad Dodik je kao pravi domaćin trebao da obezbjedi uslove da se sastanak i održi za goste koji su pozvani na današnje konsultacije. Obavješteni smo oko tri sata da su konsultacije otkazane zbog nemogućnosti ostvarivanja uslova za rad. Ja ne ulazim u sadržaj toga. Domaćin je trebao ostvariti da se uslovi steknu", kategoričan je Borenović.

Predsjednik PDP-a ističe da je cijela situacija oko zastava jedan sveopšti cirkus.

"Ovo je jedan sveopšti cirkus. Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Rekao je jasno dva puta i prihvatit će da bude samo jedna zastava, zastava BiH, da bi Predsjedništvo radilo. Postavlja se pitanje zašto je sve ovo radio proteklih dana, pravio taj cirkus. Sutra će biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH. Ovo je sve ne samo ozbiljna zemlja", istakao je Borenović.

Borenović je naglasio da nema PDP namjeru da dostavlja pisane prijedloge jer postoje jasne procedure kako se obavljaju konsultacije.

"Nemamo namjeru da dostavljamo pisane prijedloge. Postoje jasne procedure kako se obavljaju konsultacije u ozbiljnim zemljama kako težimo i mi da budemo. Na bazi razgovora se dostavljaju određeni prijedlozi koji treba da definišu kako će sutra izgledati Savjet ministara BiH. Da li postoji parlamentarna većina koja će izglasati i da li postoje političke stranke koje su spremne da sjedu zajedno i dogovore Savjet ministara i da pređu preko svih ovako teških kvalifikacija i riječi. Očigledno da postoji prvi koji je prešao preko svih velikih obećanja a to je Milorad Dodik. Dodik je odustao od zastave RS i sutra će biti sjednica za zastavom Bosne i Hercegovine što znači da će svaki sastanak biti samo sa jednom zastavom", potcrtao je Borenović.

Milorad Dodik je konsultacije mogao da održi u svom kabinetu u kojem stalno stoji zastava RS za zastavom BiH, istakao je Borenović i dodao:

"Ova priča nas odvlači sa stvarnih problema sa kojima se građani suočavaju i nije čudo da ljudi su ogorčeni i žele da napuste ovu zemlju. Ovo je jedan reality u kojem je Milorad Dodik preuzeo glavnu ulogu, koji osam dana zaokuplja javnost zastavom", zaključio je predsjednik PDP-a, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.