13.12.2018. 13:36
0
Evropski parlament o BiH: Problem s migrantima se politizira
U evropskom parlamentu održana je rasprava o situaciji u oblasti migracija s kojima se suočava cijela EU, a tokom rasprave bilo je govora i o BiH, odnosno kako se migrantska situacija održava na BiH.

Inicijator rasprave u EU parlamentu bio je zastupnik iz Hrvatske Ivan Jakovčić, koji je kolegama zastupnicima objasnio zbog čega je inicirao samu raspravu.

"Prvi razlog je ljudski, stanje migranata, situacija u kojoj se smrzavaju djeca, problem obrazovanja te djece, ali i problemi u odnosima sa lokalnim stanovništvom i nasilje među samim migrantima, kao i strah lokalnog stanovništva. Situacija je u kojoj se Hrvatska nalazi je šizofrena. S jedne strane se Hrvatska proziva zbog tretmana izbjeglica, a s druge strane ima obavezu štićenja granice EU. Veliki je izazov za Evropsku komisiju. Moramo do kraja precizno pratiti svaku situaciju i u BiH, toj državi moramo pomoći, jer njene institucije ne rade još sve kako treba“, istakao je Jakovčić.

Desničarski zastupnici su iskoristili teroristički napad prije dva dana u Strasbourgu kako bi još jednom istakli da se među izbjeglicama nalaze bivši borci ISIL-a.

Zastupnik iz Italije Mario Borghezio upozorio je da se među migrantima možda krije dimna zavjesa ekstremista.

"Antonio Megalici nedaleko odavde se u bolnici bori za vlastiti žiovt. On je žrta terorizma, i to je zapravo sasvim u skladu sa temom, jer tu se možda krije dimna zavjesa, među migrantima, borci ISIS-a koji su poraženi i sad ulaze u BiH. Jedan bosanski novinar je nedavno u jednom intervjuu rekao da postoji opasnost da kada te osobe uđu u zmelju dođu u dodir s mladim muslimanima koji će se na taj način radikalizirati. Trebalo bi finansirati da se u Bosni i Hercegovini radi na pravoj deradikalizaciji“, kazao je italijanski zastupnik.

Zastupnica iz Hrvatske Marijana Petir ponovo je, bez ikakvih dokaza, pozvala na zaustavljanje radikalizacije u BiH.

"Potrebno je iskoristiti sredstva Evropske komisije za zaustavljanje radikalizacije i ekstremizma u BiH koji su u porastu, kako se ne bi dogodili tragični događaji kojima smo svjedočili u Francuskoj, Njemačkoji i Belgiji", kazala je Petir.

S druge strane, zastupnici stranaka ljevice upozorili su kolege iz stranaka desnice da napad u Strasbourgu koriste kako izrazili islamofobne stavove o izbjeglicama, a pozvali su i na istragu i nezavisno praćenje rada hrvatske policije koja, prema brojnim izvorima, vrši nasilje nad izbjeglicama na svojim granicama.

Zastupnik iz Švedske bosanskog porijekla Jasenko Selimović kazao je kako su mogućnosti Bosne i Hercegovine da se nosi s ovim problemom ograničeni.

„BiH nema niti finansijske niti upravne kapacitete da se nosi s ovim problemom. Do sada građani pomažu i ta zemlja je vrlo pristojno odradila posao u upravljanju, ali situacija je postala kritična. Dobio sam informacije s terena da je policija na granici s Hrvatskom koristila silu i nasilje protiv migranata i vraćala ih na područje BiH. Mi kao partneri BiH moramo dati administrativnu podršku BiH“, kazao je Selimović.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda upozorio je na postojanje politizacije problema s migrantima u BiH.

"Postoji i problem s migrantima koji su došli do hrvatske granica, a pokušava se cijela situacija ispolitizirati. Jedna kolegica iz ekstremne desnice iz EU Parlamenta rekla je čak da Putinov čovjek u BiH može naći rješenje, to uopšte nema smisla", kazao je Dan Preda.

Član Europske Komisije Vytenis Povilas Andriukaitis kazao je kako je od 2017. godine u BiH poslano više od 30 miliona eura novčane pomoći.

„Humanitarna pomoć u iznosu od 2 miliona eura je poslana. Postoji saradnja i sa agencijama UN-a, osiguravamo hranu, odjeću, skloništa, zaštitu, medicinsku pomoć i druge stvari. Znamo da je sada posebno opasno razdoblje i zbog toga je komisija dodijelila više od sedam miliona kako bi se poboljšali kapaciteti, kako bi se pomoglo policiji i osigurao adekvatan smještaj u BiH. Sva ova pomoć ide uz 24 miliona koja je EU poslala BiH od 2017. za bolje upravljanje granicama. Evropska komisija je u kontaktu s hrvatskom Vladom, razgovaramo o optužbama za bespravno postupanje te o tome da ti ljudi imaju pravo zatražiti azil. BiH mora povećati svoje napore i provoditi postupke za traženje azila. Pružamo podršku i bosanskim vlastima kako bi unaprijedili njihove kapacitete“, poručio je Povilas.

Evropska zastupnica iz Španije Marina Albiol Guzman, članica grupe stranaka ljevice, pozvala je kolege da se osudi Hrvatska bog načina na koji s eophodi prema izbjeglicama.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.