18.12.2018. 9:00
0
CIK danas o popuni Doma naroda u FBiH
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas bi trebala donijeti odluku o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na internet stranici CIK-a BiH najavljena je sjednica s tačkom dnevnog reda: "Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine". 

Posljednjih sedmica vodi se polemika da li prilikom popune Doma naroda u Federaciji BiH primijeniti Popis stanovništva iz 1991. ili onaj iz 2013. godine.

Iz HDZ-a BiH insistiraju na Popisu iz 2013. godine, dok druge stranke, kao i međunarodne organizacije i eksperti smatraju da se prilikom popune Doma naroda FBiH još uvijek mora koristiti Popis iz 1991. godine, jer se svi povratnici u BiH nakon rata nisu vratili na prijeratna mjesta prebivališta, pa bi uzimanje sadašnjeg stanja za raspodjelu mandata u Parlamentu značilo i legalizaciju etničkog čišćenja u BiH počinjeno ratnim djelovanjem devedesetih.

Takvi stavovi doveli su do toga da CIK sve do sada nije donio odluku na koji način treba popuniti Dom naroda Parlamenta FBiH, nakon izbora koji su održani 7. oktobra. Iz opozicije najavljuju apelaciju Ustavnom sudu ukoliko bi se CIK koristio popisom iz 2013. godine.

Iz OHR-a također upozoravaju na važnost upotrebe popisa iz 1991. godine, dok se raseljeni ne vrate svojim domovima.



(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.