19.12.2018. 19:02
0
Zvizdić u Briselu: BiH je posvećena ciljevima i vrijednostima EU
Na poziv visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Briselu sastanku čelnika Zapadnog Balkana.

Tokom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je istakao značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja. 

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtom na socio-ekonomske reforme. 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. 

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza  unutar regiona Zapadnog Balkana, kao i Evropske unije sa našim regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti, i istaknuo neophodnost poštivanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, sa fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizacijii i  pridruživanju. 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regiona, i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana. 

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije, te komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.