19.12.2018. 18:23
0
Dogovorena nova koalicija u USK: A-SDA, SDP, SBB, Naša stranka i Nezavisni blok
Prema još neslužbenim informacijama, dogovorena je i preraspodjela pozicija ministara, direktora javnih ustanova i drugih institucija

Unsko-sanski kanton sutra će dobiti novu/staru koaliciju, kao i novu/staru vladu, piše portal Krajina.ba. U odnosu na dosadašnju koaliciju promjenu čine Demokratska fronta i njena dva poslanika koja su izbačena iz koalicije zbog neslaganja.

Tako će novu koaliciju činiti: osam poslanika A-SDA, četiri SDP-a, dva SBB-a i po jedan poslanik Naše stranke i Nezavisnog bloka. 

Prema još neslužbenim informacijama, dogovorena je i preraspodjela pozicija ministara, direktora javnih ustanova i drugih institucija Unsko-sanskog kantona. 

Šta je ko dobio

A-SDA (8 poslanika) je dobila pozicije premijera USK i četiri ministra (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo građenja i prostornog uređenja i Ministarstvo nauke, kulture i sporta), direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, direktora Zavoda za javno zdravstvo USK, direktora ŠPD “Unsko-sanske šume” i još neke pozicije za koje trenutno nemamo potvrdu.

SDP (4 poslanika) je dobila tri ministarstva (zdravstva, financija i poljoprivrede), pored toga, dobili su i direktora Kantonalne bolnice i nekoliko domova zdravlja.

SBB (2 poslanika) će postaviti Agana Bunića, bivšeg načelnika Bužima, za predsjedavajućeg Skupštine USK, a osim toga dobivaju i direktora Direkcije regionalnih cesta USK. 

Nezavisni blok (1 poslanik) će dobiti ministra privrede i još nekoliko javnih ustanova na raspolaganje.

Za sada nije poznato šta je dobila Naša stranka koju u Skupštini predstavlja profesorica Vildana Alibabić, ali je potvrđeno da je ona 16. ruka koja će činiti koaliciju na Unsko-sanskom kantonu. 

Saziv skupštinskih poslanika izgleda ovako:

Od njih 30 16 poslanika će činiti poziciju, a 14 opoziciju, prenosi Krajina.ba


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.