9.1.2019. 14:04
0
BiH na 101. mjestu po Indexu demokratije, spada u hibridne režime
Jedan od vodećih svjetskih magazina, britanski The Economist, objavio je 11. po redu godišnji Indeks demokratije u svijetu koji obuhvata 167 zemalja.

Zemlje se ocjenjuju prema pet kategorija: izborni procesi i pluralizam, građanske slobode, funkcionisanje vlasti, učešće u političkim procesima i politička kultura, a na osnovu ocjena zemlje se rangiraju u jednu od četiri kategorije: puna demokratija, manjkava demokratija, hibridni režim ili autoritarni režim.

The Economist je u Indeksu demokratije za 2018. godinu BiH smjestio na 101. mjesto u svijetu, a 20. kada je u pitanju Istočna Evropa. Prema ovom poretku naša zemlja spada u kategoriju hibridnih režima.

Ispred BiH, kada su u pitanju zemlje regiona, nalaze se Slovenija na 36. mjestu, Hrvatska i Srbija na 60. i 63. mjestu, Albanija 76., Makedonija 78. i Crna Gora na 81. mjestu.

Hrvatska i Srbija spadaju u kategoriju "manjkavih demokratija, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su smještene u kategoriju "hibridnih režima".

Zemlje u kategoriji "hibridnih režima" su zemlje sa značajnim nepravilnostima u izbornim procesima koji često nisu ni objektivni ni fer. Korupcija je u tim zemljama široko rasprostranjena, dok je vladavina prava slaba, civilno društvo vrlo slabo, a česti su napadi i pritisci na novinare, dok pravosuđe nije nezavisno.

Prema ocjeni The Economista, zemlje Istočne Evrope ostvarile su mali napredak u odnosu na 2017. godinu, ali uprkos blagom napretku u zemljama Istočne Evrope i dalje postoji demokratska slabost, usred slabe političke kulture, poteškoće u očuvanju vladavine prava, endemska korupcija, odbacivanje liberalnih demokratskih vrijednosti od strane nekih zemalja i preferencija.

Prvih deset mjesta zauzele su Norveška, Island, Švedska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Republika Irska, Finska, Australija i Švicarska.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.