16.1.2019. 12:46
0
"Cilj je potpuno jasan, da se Davor drži što dalje. Navodno ugrožavane sigurnosti doktora Karana je sada preraslo u rušenje RS-a. Davore ne vraćaj se, što si dalje od Banja Luke to je bolje"
Advokat u slučajevima ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića Ifet Feraget sastao se danas sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nakon sastanka Feraget je kazao da je zadovoljan prijemom kod Komšića.

"Pravda je vrlina svake društvene ustanove, a istina je osnova svakog dobrog načina razmišljanja. Drago mi je da sam imao priliku sastati se sa čovjekom kome je stalo do istine i pravde. Naravno da Predsjedništvo BiH i Komšić nemaju nikakve ingerencije kada su u pitanju konkretni slučajevi i u tm pravcu ne treba očekivati nikakve reakcije. On je i moje klijente Davora Dragičevića i Muriza Memića primio kao čovjek, ali i kao član Predsjedništva kome je itekako stalo da se uspostavi vladavina prava, kao možda i najvažniji segment koji moramo ispuniti na putu ka EU. Osim toga, u njegovoj nadležnosti je predstavljanje i zastupanje države, kontakt s međunarodnom zajednicom, međunarodnim organizacijama i u tom smislu mogu da podržim ono što su rekli Muriz i Davor: on je u stanju da čovjeku napuni srce", kazao je Feraget.

On je dodao kako je Komšić obećao da će kao čovjek učiniti što može, a to je da će poslati jedan dopis, jedno pismo VSTV-u u kojem će im postaviti određena pitanja u smislu pravosuđa kao stuba vlasti koji treba da identifikuje propuste u slučajevima poput ovoga.

"Ako ne budemo reagovali u ovakvim situacijama, onda će se na kraju sve ovo završiti onim riječima „nema vajde“, a onda nema vajde nikome u ovakvoj državi, onda se uopšte ne trebamo čuditi kakve bi eventualne posljedice mogle nastupiti zbog svega ovoga", kazao je advokat Feraget.

Feraget se zahvalio Komšiću i dodao kako će član Predsjedništva BiH uraditi ono što je obećao. Istakao je kako nije u kontaktu sa Davorom Dragičevićem.

"Nisam u kontaktu sa Davorom Dragičevićem, drago mi je da je živ, ne znam koliko je zdrav, nadam se da je zdrav. Očigledan je povod za njegovo javljanje bila prijava PU Banja Luka koja je podnijeta protiv njega i još dva lica zbog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja. Treba podsjetiti javnost da to krivično djelo ima samo Zakon RS-a, te da je to verbalni delikt, koji je poznavalo ranije krivično zakonodavstvo. To se još zvalo neprijateljska propaganda. Dakle, otac kojem je ubijeno dijete i koji dostojanstveno na trgu, koji predstavlja slobodan gradski prostor, traži samo istinu i pravdu sada se pokušava proglasiti državnim neprijateljem. Očigledno je da se novim zlom nećete moći odbraniti za ono zlo koje ste već učinili", ističe Feraget.

Dodao je kako se „nada se da će biti dovoljno razuma u Tužilaštvu u Banja Luci da odbace takvu prijavu, jer više je nego jasno da Davior nikada nije postupao u namjeri rušenja ustavnog uređenja ustavnog uređenja RS-a, niti je bilo koga pozivao niti podstrekavao“.

„Dakle, to su notorne gluposti, i tu se radi o velikim zoupotrebama, zlonamjernim tumačenjem se ne može postići ništa, i nadam se da će biti dovoljno razuma i pameti u Tužilaštvu, obzirom da je ta prijava inicirana iz PU Banja Luka“, dodao je Feraget.

Neću uputiti nikakav prigovor, jer se protiv prijave ne može uputiti nikakav prigovor. Dakle, sada je na potezu tužilac, koji treba da razmotri tu prijavu. Očigledno je cjelokupnoj javnosti da je cilj potpuno jasan, da se Davor drži što dalje od Banja Luke. Navodno ugrožavane sigurnosti doktora Karana je sada preraslo u rušenje RS-a. Cilj je vrlo jasan. Davore ne vraćaj se, što si dalje od Banja Luke to je bolje. Svi kao građani nosimo odgovornostu dva slučaja koja prate, mogu slobodno reći, svjetska javnost. Dakle, sasvim sigurno, mogu reći da nam treba još dosta energije, i ono što je možda onako vrlo signifikantno, da nakon tri godine borbe u predmetu Dženan Memić, uskro očekujemo presudu Vrhovnog suda, taj slučaj, javnost to mora znati, dolazi u potpuno istu situaciju kao slučaj Davida Dragičevića. To je poruka građanima, da se bore dok su živi, ali nikada se neće izboriti za pravdu u ovakvom sistemu. Prema tome, ovo je borba za novi pravni sistem, a ne samo za kažnjavanje ubica Dženana i Davida.

Sada je na potezu kružno javno Tužilaštvo Banja Luka, jer ne može ni Dodik,a ni Tegeltija pozivati da se predmeti tek tako prebacuju sa jednog na drugo tužilaštvo. Tu mora postojati tužilačka odluka, i neko mora vrlo jasno dati odgovor na pitanje, ko je opstruirao istragu ubistva Davida Dragičevića. Bez odgovora na to pitanje nema prenošenja nadležnosti. Dakle, Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci mora donijeti tužilačku odluku, koja će biti uvjet da se slučaj eventualno prebacuje na drugo tužilaštvo“, istakao je Feraget.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je sredinom decembra u zgradi Predsjedništva očeve ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića, Muriza Memića i Davora Dragičevića.(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.