26.1.2019. 19:40
0
DF: Osuditi veličanje zločina i negiranje presuda
Demokratska fronta BiH osudila je odbacivanje kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom poduhvatu u Deklaraciji koju je danas usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS), smatrajući taj čin "veličanjem zločina i negiranjem pravosnažno utvrđenih činjenica".

Pozivamo sve međunarodne predstavnike da neizostavno osude ovaj anticivilizacijski čin veličanja zločina i negiranja pravosnažno utvrđenih činjenica, kao i Vijeće za implementaciju mira da na narednoj sjednici kao tačku dnevnog reda uvrsti ovo veličanje zločina, jer ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanjenje na činjenje novih zločina i direktno ugrožavanje mira - navedeno je u saopćenju.

HNS je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojio Deklaraciju u kojoj, između ostalog, odbacuju kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom poduhvatu koje se, kako navode, neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Navode da se takva kvalifikacija koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u BiH i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u BiH.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini, kako se navodi u Deklaraciji, dužno je procesuirati sve slučajeve pojedinačnih ratnih zločina i svih drugih zločina počinjenih u ratu, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.