29.1.2019. 16:22
2
KO SDA Sarajevo: Konaković je politička štetočina od koje se potrebno ograditi i uskratiti mu povjerenje
- Mi pokušavamo djelovati kako ne bi nastala još veća šteta. Ovakvim djelovanjem vladajuće većine, koje je isforsirano, prije svega Konakovićevom bolesnom porukom "ubit ćemo mi njih", ugrožen je princip provodivosti zakona i poštivanja Ustava, stoji u saopćenju

- Nakon što je za "etničko čišćenje" Srba iz Sarajeva optužio SDA, pokušao legitimizirati nepostojeći BHS jezik na štetu bosanskoga jezika, te osvetnički i iz najnižih pobuda obrušio se na pozitivne izvještaje javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković, suočen sa padom povjerenja kod građana i naroda za koji kaže da ga predstavlja, u svom najnovijem javnom nastupu pokušava spinovati, optužujući SDA da "ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava Univerzitet u Sarajevu koji je od ove godine na trezoru, reakcija je Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.


Kako navode, Konaković je znao da krši procedure, zakon i Ustav i bio je upozoren.

- Svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda. Umjesto da se prijedlog budžeta po proceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da, kako je to procedurama i zakonima predviđeno, zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava. Na insistiranje, prije svega Konakovića, usvojen je budžet KS-a mimo svih procedura, dakle protivustavno. Na naše primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz NS-a su nam savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu, što smo i učinili, saopćeno je.

Iz SDA navode kako su se stvari "otele kontroli".

- Mi pokušavamo djelovati kako ne bi nastala još veća šteta. Ovakvim djelovanjem vladajuće većine, koje je isforsirano, prije svega Konakovićevom bolesnom porukom "ubit ćemo mi njih", ugrožen je princip provodivosti zakona i poštivanja Ustava, ugrožen je demokratski sistem. Zato pozivamo sve one koji zajedno sa Konakovićevom strankom vladaju Kantonom Sarajevo da se na vrijeme ograde od ove političke štetočine i uskrate mu povjerenje, dok ne bude prekasno, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA.

Povodom podnesene apelacije premijera Federacije Fadila Novalića Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković danas je sazvao hitnu konferenciju za novinare.

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.