29.1.2019. 18:40
0
Džaferović: Komisija želi kandidatski status za BiH do 1. novembra
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sastanka kolektivnog vodstva države sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini u Briselu istakao da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina status kandidatkinje za članstvo u uniji dobije do 1. novembra, javlja N1.

Kao važnim je istakao poruku Mogherini da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta za Evropsku uniju. Za njega je "impresionirajuće" što je Evropska unija odlučna da se institucionalno poveže sa državama zapadnog Balkana.

- Ova godina i mandat Evropske komisije će do 1. novembra biti iskorišteni kako bi države napravile iskorak ka Evropskoj uniji. Nema dileme da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status najkasnije do 1. novembra ove godine - kazao je on.

Džaferović je naglasio da je razgovarano i o tome šta Bosna i Hercegovina treba uraditi u integraciji ka Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, odgovori na Upitnik Evropske komisije su praktično završeni i predstoje tehnički detalji u njihovom finaliziranju.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je podsjetio da mandatar za Vijeće ministara mora biti osoba koja će poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

- Nadam se da će ovaj susret podstaći na konstruktivan odnos one koji nemaju konstruktivan odnos - istaknuo je on.

Džaferović je ocijenio kao ključnim za Bosnu i Hercegovinu djelovanje Vašingtona i Brisela.


(FENA / Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.