6.2.2019. 15:29
0
Porezna uprava FBiH kaznila kladionice sa 271.200 KM
Porezna uprava Federacije BiH izvršila je 4. februara, na području Sarajevskog,Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona 52 inspekcijska nadzora kojm su bila obuhvaćena uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem-kladionice.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su šest neprijavljenih radnika, 36 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 20 uplatnih mjesta kladionica, a u 41 slučaju izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  271.200 KM", navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Iz Porezne uprave pozivaju sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, jer će "samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa".

"Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani.
Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije 'cinkarenje'. Oni koji to nazivaju 'cinkarenjem' ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu", rečeno je u saopćenju. 

Dodaju da je Porezna uprava spremna i odlučna.

Iz Porezne napominju da će svaka prijava uživati punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:
 e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba  i  primjedbe@fpu.gov.ba ,
 SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
 pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti."


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.