8.2.2019. 14:27
0
Lidija Bradara uputila molbu CIK-u, pogledajte šta je napisala u istoj
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara uputila je molbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) apelirajući na maksimalno moguće ubrzanje procedura završetka procesa popune tog doma kako bi mogla u najkraćem mogućem roku zakazati konstituirajuću sjednicu novog, postizbornog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Bradarinog ureda.

- Ovim putem vam se obraćam kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za žurnu dostavu informacija o provedenom postupku izbora i potvrđivanja izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u mandatnom razdoblju 2018-2020 godine.

Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora. Kako nakon održanih oktobarskih izbora nije bilo moguće provesti postupak izbora izaslanika u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-23/14, kojom su odredbe Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine stavljene izvan snage, a Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila presudu Ustavnog suda i donijela nove odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sukladno navedenoj odluci.

U nedorečenim zakonskim odredbama ostala je pravna praznina te ste kao provedbeno tijelo donijeli Uputstvo o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH", broj 91/18). Navedenim aktom ste obvezali zakonodavna tijela svih kantona (skupštine kantona) za izvršavanje izbora izaslanika i dostavu rezultata glasovanja Centralnoj izbornoj komisiji u roku od sedam (7) dana.

Javnost Bosne i Hercegovine upoznata je s činjenicom pokretanja postupaka ocjene ustavnosti navedenog uputstva pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kao i obvezom o postupanju za sva zakonodavna tijela svih kantona o izvršenju izbora izaslanika u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Naputka (19.12.2018.godine) - navedeno je u Bradarinom dopisu CIK-u.

Ona dalje navodi da skupštine kantona nisu u zakonskom roku dostavile liste kandidata ni do kraja provele postupak izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Bradara traži ubrzanje postupka potvrđivanja izaslanika u Dom naroda, kako bi kao predsjedateljica iz prethodnog saziva u što kraćem roku sazvala konstuirajuću sjednicu novog. 

- Vjerujem kako ne moram vama napominjati iznimnu važnost brzog konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u cilju postizanja finansijske i političke stabilizacije Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da u prethodnoj godini nije usvojen Proračun Federacije BiH za 2019. godinu, kao ni Odluka o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine, a ni ostali akti koji se odnose na financijsku stabilnost entiteta FBiH, a sve zbog političke neodgovornosti zakondavnih tijela kantona - navela je također.

Konstituiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završit će se i konstituiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, napomenula je Bradara.

Budući da su su u toku izbori izaslanika i u jedinom preostalom zakonodavnom tijelu, odnosno kantonalnoj skupštini, ona od CIK-a traži hitne informacije o provedenom postupku potvrđivanja izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i dostavu informacija o izboru izaslanika iz svih kantona te  plan utvrđivanja i potvrđivanja izabranih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi pravovremeno mogla planirati zakazivanje sjednice Doma naroda.

- Očekujem kako ćete u skladu sa zakonskim odredbama, u najkraćim rokovima završiti navedeni postupak - navela ja također u dopisu/molbi Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.