11.2.2019. 17:12
0
U BiH boravi 4.000 migranata, u GP BiH bit će primljeno 100 policajaca
Operativni štab za pitanje migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrao je trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu.

Zbog vremenskih uslova, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata. Ukupno na teritoriji BiH trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.    

Predsjedavajući Štaba Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u toku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od strane Službe za poslove sa strancima BiH. 

S obzirom da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području USK. Također, dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela, izmještaju u Imigracioni centar u Lukavici. 

U ovoj godini iz IPA fondova dva miliona eura namijenjeno je za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će finansirati preko međunarodnih organizacija u iznosu od 11 miliona eura. 

Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH kako bi se smanjio broj ulazaka ilegalnih migranata. Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini. 

Osim članova Štaba koji čine predstavnici svih nadležnih institucija sa nivoa BiH i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao je i komesar policije USK Mujo Koričić. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.