18.2.2019. 12:30
2
Vučić odlikovao predsjedavajućeg komisije za Srebrenicu Gideona Grajfa
Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu i predsjedavajući komisije za Srebrenicu odlikovan je u Beogradu povodom Dan državnosti Srbije, piše agencije Patria.

Grajfa je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge.

Ovaj jevrejski historičar je u intervjuu za Politiku rekao da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki dodajući da će se broj ubijenih morati povećati sa 700.000 ili 800.000 žrtava. Govoreći o odlikovanju koje je primio od Vučića Grajf je rekao da "jedan čovjek nije zaslužan za sve ono što je rezultat ogromnog i požrtvovnog rada na podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom prošlosti." 

"Ali, eto, ja sam privilegovan što sam u ime svih primio ovaj zajednički, srpsko-jevrejski orden, za koji se nadam da će njegova replika, na ponos srpsko-jevrejskog bratstva i prijateljstva, naći mjesta i u Muzeju srpske diplomatije", rekao je Grajf ističući da bi mu to mnogo značilo, jer, kako je rekao, ima duboko osjećanje prijateljstva prema srpskom narodu “koje proističe iz njihove zajedničke istorije.” 

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je prije godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sjećanja na žrtve Jasenovca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva. 

Prema njegovim riječima, svijetu je potreban holivudski film o Jasenovcu, koji treba da režira Emir Kusturica.

"Moje iskustvo sa Laslom Nemešom, koji je snimio holivudski film 'Šaulov sin', baziran na mojoj knjizi o zonderkomandosima, nagrađen je Oskarom. Osjećam da bi 'Jasenovac – Aušvic Balkana' mogao, također, da osvoji Oskara. Ja sam tu da pomognem da takav film bude snimljen", zaključio je Grajf.

Vlada Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, imenovala je 7. februara Gideona Grajfa na čelo Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. 

Iako je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu zločin nad Bošnjacima srebreničke regije okarekterisa kao genocid, zbog čega je kažnjeno vojno, policijsko i političko rukovodstvo tadašnje Republike Srpske, vlasti u tom entitetu su prvo priznale a zatim odbacile da je u Srebrenici počinjen genocid. Srebrenički genocid negiraju i vlasti iz susjedne Srbije.

Imenovanje Komisije kojom predsjedava Grajf preživjela žrtve, kao i brojne domaće i međunarodne organizacije ocijenile su kao revizionizam koji neće doprinijeti stvaranju mira među narodima u Bosni i Hercegovini.



(Patria / Lejla Trle)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.