21.2.2019. 14:29
0
U Federaciji BiH srednja aktivnost bolesti sličnih gripi
U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodnu sedmicu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da su u Referalnoj laboratoriji za gripu dosad testirana 272 uzorka, od kojih je 101 (37,1 posto) pozitivan na virus gripe tip A i to 57 uzoraka na podtip A(H3N2) i 44 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09.

Dosad je prijavljeno ukupno 85 SARI slučajeva (ozbiljne akutne respiratorne infekcije) pozitivnih na virus gripe, hospitaliziranih na sedam klinika u Federaciji BiH. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini od 25 do 64 i starih od 65 godina.

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod dva pacijenta nije urađena subtipizacija.

Radi se o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Influenca (poznata kao gripa) je zarazna bolest dišnog sustava, uzrokovana različitim virusima gripe. Većina ljudi koji obole od te bolesti oporavi se za nekoliko dana, ali se kod nekih mogu razviti i komplikacije.

Federalni Zavod za javno zdravstvo, u ovoj kao i prošlih sezona, vrši monitoring/nadzor nad pojavom gripe i gripi nalik bolesti, od 40. sedmice prošle godine do 20. sedmice ove godine. Ove godine stanovništvu Federacije BiH omogućena je nova, četverovalentna vakcina. To je nova vakcina koja štiti protiv četiri soja gripe.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je novinarima da se godišnje za cijelu Bosnu i Hercegovinu nabavi 50.000 do 60.000 doza vakcina protiv sezonske gripe, a te količine se uglavnom i potroše.   

Vakcinaciju kao najvažniju preventivnu mjeru protiv sezonske gripe preporuča prvenstveno za osobe s hroničnim medicinskim stanjima, prvenstveno respiratorne i kardiovaskularne bolesti, starije od 65 godina i zdravstvene djelatnike.

Epidemiolog Musa preporuča i osobne mjere zaštite, prije svega higijenu ruku i mjere samoizolacije u slučaju simptoma gripe ili kad se radi o osobi koja brine o nekome s tim simptomima.  

Zavod za javno zdravstvo FBiH organizirao je u Sarajevu zajedno s Ministarstvo zdravstva FBiH trening za predstavnike medija, u namjeri da doprinese još boljoj suradnji i kvalitetnijem izvještavanju o tom javnom zdravstveno problemu. O tome, kako je rečeno, treba izvještavati prije sezone (od oktobra do maja), a ne tek kad bolest nastupi.   

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Ministarstvo zdravstva FBiH implementatori su dijela projekta nazvanog "Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH", pod pokroviteljstvom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.