6.3.2019. 16:20
0
Evropa protiv kineskog novca u Bloku 7, Elektroprivreda BiH poručuje da je to strateški projekat
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je u intervju za Financial Times rekao da je zabrinut što neke zemlje uzimaju veoma velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede

Po njegovim riječima EU bi bila partner koji je više fer.

Izjave Hahna nagovještavaju zabrinutost da bi utjecaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

- Možda smo precijenili Rusiju i potcijenili Kinu, a treba objema da damo odgovarajuće mjesto - rekao je Hahn.

Financial Times navodi da Kina u posljednje vrijeme znantno investira na Balkanu, koji je dio takozvanog formata 16+1, koji uključuje 11 zemalja EU i pet zemalja koje nisu članice Unije - Albaniju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Hahn kaže da bi Evropska komisija pridala mnogo više pažnje pitanjima kao što su javne nabavke, konkurencija, i ekološki standardi u procjeni spremnosti zemalja za pridruživanje Uniji.

Evropski komesar kritikovao je odluku EU da sa 80 posto finansira most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja po njegovim riječima najvjerovatnije dobija subvencije kod kuće.

Financial Times navodi i da bh. vođe spremaju potpisivanje garancije za zajam koji pokriva 100 posto zajma od 614 miliona eura od kineske Eksim banke da se finasira elektrana na ugalj.

Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susjede pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU.

Danas su se o svemu saopćenjem očitovali i iz Elektroprivrede BiH, te poručili da od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, sve Vlade Federacije BiH i svi sazivi Parlamenta FBiH su kontinuirano podržali Projkat izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE “Tuzla” u svim njegovim fazama, kao Projekat koji je od strateškog interesa za Federaciju BiH i koji kao takav, nema alternativu.

“Opredjeljenje Federacije BiH za Projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE “Tuzla” proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za:

- dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, - pokrivanjem budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati kao rezultat skorog

gašenja postojećih termoblokova,- osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije”, navodi se u saopćenju.

Odlukom Vlade Federacije BiH nosilac aktivnosti na pripremi i izgradnji Bloka 7 je JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo.

“Aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 7 okončavaju se donošenjem Odluke Vlade Federacije BiH o davanju garancije za Blok 7 i proslijeđivanjem seta dokumenata na odlučivanje Predstavničkom domu Federacije BiH”, kažu iz Elektroprivrede BiH.

Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BIH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice.

Nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je poslanicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da izdatu garanciju ne usvoje jer ista, kako je naveo “može da sadrži nelegalnu državnu pomoć”.

“Gospodin Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Paralmentu, izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH. Izkazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH, ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu. Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

(NAP/Alen Advić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.