7.3.2019. 16:02
0
Dodik: Ostaće i opstaće ime i Republika Srpska, bez obzira na to šta Bošnjaci misle
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod ne želi sukobe, ali da ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi.

– Bošnjaci žele da majoriziraju Srbe, kao što su majorizirali Hrvate. Mi, Srbi, to ne dozvoljavamo, a BiH je za nas moranje. Prihvatili smo Dejton u uvjerenju da će ga međunarodni faktor primijeniti, a ne rastočiti. Ovdje su politički procesi na početku. Sve što se dešava na neki način se krpi, pa i struktura vlasti, a glavne teme ostaju van toga – rekao je Dodik za Alo.

Prema njegovim riječima, neki se slavodobitno ponašaju i misle da je sve završeno, te da stvari koje su urađene mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu imati dug vijek trajanja.

– Naravno da nemaju, ni odluke o Sudu i Tužilaštvu BiH, a treba preispitati ponovo vojnu strukturu i brojne zakone koji su nametnuli visoki predstavnici. Mi to sve želimo da vratimo nazad. Srpski narod ne želi sukobe ni sa kim, ali ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi – poručio je Dodik.

On je naglasio da naziv Republika Srpska niko neće moći da ukine, te da najavljena inicijativa bošnjačkih političara o tome pred Ustavnim sudom BiH govori o njihovoj mržnji.

– Bošnjacima ne smeta samo ime Republika Srpska, smeta im i srpska vlast na ovom prostoru. Ali, ostaće i opstaće i to ime i Srpska, bez obzira na to šta oni misle – rekao je Dodik, koji je i predsjednik vladajućeg SNSD-a.

Na pitanje da li ostaje pri stavu i odluci Narodne skupštine Republike Srpske da se ide na referendum o nezavisnosti Srpske, ukoliko se na Ustavnom sudu BiH pokuša ukinuti naziv Republika Srpska, Dodik istakao je da je to odluka koju su usaglasili predstavnici svih političkih partija u Srpskoj – i vlasti i opozicije.

– Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati da odlučuje o promjeni imena Srpske, mi ćemo odlučivati o svom statusu. Da svi razumiju – to je status nezavisnosti Republike Srpske. Iz ovog ili nekog drugog razloga, vjerujem da će u budućnosti biti referendum o statusu Srpske, ali još nema nikakvih organizovanih aktivnosti na tom planu – rekao je Dodik.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, Dodik je poručio da je ona stabilna.

– Što se tiče tvrdnji da neki politički procesi neće moći da budu rješeni bez rata, to je čisto u funkciji bošnjačke medijske propagande – rekao je Dodik.

Na konstataciju da je njegova izjava da Republika Srpska neće ni po koju cijenu u NATO naišla na veliki odijek, Dodik je naglasio da je stav Srpske o toj alijansi jasan.

– Mi tamo nećemo. NATO se ogriješio o srpski narod i počinio zločin nad Srbima, cinično to nazivajući “Milosrdni anđeo”. Bombardovali su nas osiromašenim uranijumom, što je povećalo broj teških malignih oboljenja. Ne samo da su nas tad ubijali, nego su nam ubili pokoljenja koja dolaze. Svaki političar u Srpskoj stoji iza toga da Srpska treba da bude vojno neutralna – rekao je Dodik.

On je istakao da je to jedinstven stav i vlasti i opozicije.

– Nećemo granicu na Drini koja bi dijelila Srbe, pa i po ovom pitanju pratimo i podržavamo Srbiju – rekao je Dodik.

Na pitanje da li najava lidera SDA Bakira Izetbegovića da će uvesti predvojničku obuku i povećati proizvodnju oružja znači da nema nikakvog dogovora u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da “naravno da nema nikakvog dogovora”.

– Međunarodni faktor je učinio da se u Republici Srpskoj devastira sva namjenska industrija, a u Federaciji BiH je ostavljeno da radi šest fabrika municije i naoružanja. To je, vjerujem, urađeno namjerno – kaže Dodik, prenosi Oslobođenje.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.