12.3.2019. 11:39
0
Kako radi CIK: Mikić (70) još nije u penziji, Arnautoviću istekao mandat
Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić (70 godina) stekao je uslove za penzionisanje još prije izvjesnog vremena. Tačnije, radni odnos Mikića u CIK-u trebao je prestati po sili zakona danom kada je navršio 65 godina.

Na ovu nezakonitost ponovo je upozorio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Centralne izborne komisije BiH naveo da se uvidom u spisak zaposlenih i imenovanih osoba u komisiji može konstatovati da jedan član komisije ispunjava uslove za penzionisanje u skladu sa Članom 71. Zakona o radu u institucijama BiH, jer je navršio 65 godina.

No, to nije mnogo pomoglo, niti je uvaženo, pa je Mikić i dalje član CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH i prošle je godine u izbornu godinu ušla svjesna činjenice da jedan od članova CIK-a po sili zakona treba biti penzionisan, odnosno da se već duže vrijeme nezakonito nalazi na poziciji člana komisije zadužene za izborne procese u BiH. 

Stjepan Mikić ranije je bio angažovan kao šef kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Još jedan član CIK-a je u tehničkom mandatu. Naime, Suadu Arnautoviću istekao je mandat 8. decembra 2018. godine.

Za njegovo eventualno ponovno imenovanje zadužen je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali nažalost novi saziv Parlamenta zasjedao je od izbora samo jednom i to da se konstituišu. Nema najava da bi uskoro mogla biti održana sjednica, što bi moglo produžiti djelovanje Arnautovića u tehničkom mandatu.

U ovom trenutku dakle Mikić djeluje kao nelegalni član CIK-a i u tom svojstvu je bio u Općim izborima, a s obzirom na političku situaciju u BiH, vjerovatno će se zadržati još duže tu. Njegov mandat ističe u decembru ove godine.

(Patria / Haris Ahbabović)

CIK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.