20.3.2019. 22:16
3
Sin Ratka Mladića: Za Radovana svejedno je li presuda doživotna ili 20 godina
Darko Mladić, sin Ratka Mladića, izjavio je kako je presuda, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratni zločin, za žaljenje, jer se "održala stara linija potvrđivanja ratne propagande kao uslova za međunarodno pravo u slučaju rata u Bosni i Hercegovini".

Mladić je istakao da je ovakva presuda za žaljenje i jer je sud "propustio da napravi malo bolju i pozitivniju atmosferu za odnose i u BiH i u regionu".

Dodao je kako je pozitivno to što je potvrđena prvostepena presudu kojom je Karadžić oslobođen za navodni genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine, čime je prije svega "zaštićena Republika Srpska".

"Mislim da je Radovanov tim dao maksimum u onim uslovima u kojima se nalazio. Za Radovana 40 godina ili doživotna ili 20 godina je, u suštini, svejedno. Koliko sam čuo on nastavlja da se bori. Već razmišljaju kako da osmisle reviziju, a mi ćemo se sa naše strane truditi da što bolje odbranimo generala Mladića i istinu o našoj borbi", rekao je Darko Mladić.

On je rekao da smatra uvredom optužbe za ratne zločine koje se njegovom ocu i Radovanu Karadžiću stavljaju na teret.

Srpsko vojno i političko rukovodstvo bilo je optuženo da su zločinci, još i prije nego što je počeo rat u Bosni i Hercegovini, zaključio je Darko Mladić.

"To je uvreda na koju smo davno navikli. Mi smo navikli na te uvrede tokom svih ovih godina i decenija, da ih prosto normalno komentarišemo. Ali jeste uvreda i za cijeli narod, pošto su predsjednik Karadžić i general Mladić bili vojno i političko rukovodstvo naše borbe za slobodu i sigurno je da je to uvreda za svakog normalnog i poštenog čovjeka", rekao je on. 

Ocijenio je kako je pogrešno da se odbrane same snalaze u međunarodnoj areni i da je mnogo bolji rezultat dao koncept kako je Hrvatska branila svoje oficire i političare.

"Nadam se da ćemo recimo, mi žalbenom predmetu generala Mladića, uspjeti da napravimo mnogo bolji rezultat i time pomoći ne samo odbrani ostalih optuženih nego i rasvjetljavanju istine oko događaja u ratu u BiH", rekao je Darko Mladić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Haagu proglasio je danas Radovana Karadžića krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, piše Srna.

(Alen Avdić)
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.