2.4.2019. 21:26
0
Bez ijedne održane sjednice zastupnici Parlamenta BiH od decembra primili po 20.000 KM!?
Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je u decembru prošle godine. Dom naroda se zbog čekanja presude Ustavnog suda BiH konstituisao nešto kasnije u februaru ove godine, ali od tada niko od izabranih zastupnika i delegata ništa ne radi. Plaća uredno liježe i svaki mjesec na računima zateknu i više od po 5.000 KM.

Konstituirajuća sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nije nikada završena, jer nije izabrano rukovodstvo Komisije. Datum nastavka Konstituirajuće sjednice još nikada nije naknadno utvrđen.

Sve što su konkretno radili zastupnici i delegati je održana 1. sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u mandatnom periodu 2018. - 2022. godine. Na sjednici je razmatran veći broj obavještenja, dopisa i prijedloga odluka te zaključaka vezanih za rad oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Također, Zajednički kolegij upoznat je sa određenim brojem informacija koje su mu dostavljene od drugih institucija BiH. No, konkretnih pomaka u radu nema.
SNSD je za predsjedavajućeg Vijeća ministara predložio bivšeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju. Dok se to ne realizira može da stoji država. To je i zvaničan stav stranke na čijem čelu je Milorad Dodik, a izabrani dužnosnici ove stranke tako se i ponašaju.

Dokaz tome je i činjenica da SNSD nije predložio imena zastupnika za formiranje parlamentarnih komisija, bez čijeg postojanja Predstavnički dom Parlamenta BiH ne može raditi. 

Sve parlamentarne stranke izuzev SNSD-a brzo su nakon konstituirajuće sjednice dostavile svoje prijedloge za članove. No SNSD otvoreno je kazao ne dostavljajući imena svojih članova za učešće u ovim komisijama. Ovim je blokiran rad Parlamenta BiH, jedino se sjednice mogu održavati ukoliko je neki zakon upućen po hitnoj proceduri, jer tada komisije i ne zasjedaju.

Predstavnički dom PSBiH, uprkos tome što je konstituisan 6. decembra 2018. godine, dakle još uvijek nije oformio stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije. 

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. 

Zastupnički dom PSBiH uspio je na decembarskoj sjednici izabrati samo Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja do danas nije uspjela čak ni imenovati predsjedavajućeg i njegove zamjenike. 

Naime, u ovoj komisiji većinu imaju opozicione političke stranke koje nisu dale saglasnost da se Halid Genjac (SDA), Predrag Kožul (HDZ) i Staša Košarac (SNSD) imenuju u rukovodstvo komisije. 

Od 28. decembra 2018. godine, kada je pokušano održavanje konstituirajuće sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, do danas, državni zastupnici nisu pokušali održati sjednicu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

(NAP / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.