19.4.2019. 11:38
0
Blagić pisao institucijama Turske: Dobro razmislite o Mihajlovićevoj egzekvaturi
Pišem Vam usljed prijedloga Predsjedništva Bosne i Hercegovine za imenovanje Siniše Mihailovića, urednika informativnog programa javnog medijskog servisa Radio - televizije Republike Srpske, za konzula BiH u Istanbulu

Predsjednik udruženja ReStart Srpska poslao je jutros elektronsku poštu najvažnijim institucijama Republike Turske (Predsjedniku Turske, Premijeru Turske, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu pravde i ambasadi Republike Turske u Sarajevu) u vezi sa davanjem egzekvature (odobrenja za konzularnog predstavnika) za Sinišu Mihailovića.


Dopis prenosimo u cjelosti:

- Moje ime je Stefan Blagić i predsjednik sam organizacije Restart Srpska. Mi smo organizacija koja se bavi ljudskim pravima i političkim i ekonomskim procesima, a naš dosadašnji rad možete provjeriti na veb stranici restartsrpska.org.

Pišem Vam usljed prijedloga Predsjedništva Bosne i Hercegovine za imenovanje Siniše Mihailovića, urednika informativnog programa javnog medijskog servisa Radio - televizije Republike Srpske, za konzula BiH u Istanbulu.

U najboljem interesu obje države je da pažljivo razmotrite potencijalno imenovanje, kao i da analizarate i razmislite o davanju egzekvature ovoj osobi, a objasniću Vam i zašto.

Prije svega, Mihailović ima veoma nasilnu prošlost, koja se reflektuje u više fizičkih napada koje je izvršio. Najskorije sam i sam bio žrtva njegove nasilne prirode, kada me je napao nekoliko metara od dva policajca i zadao mi lakše tjelesne povrede. Zbog ovog napada, tražio sam od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu u Banjaluci. Krivični zakon u našoj zemlji predviđa dvogodišnju kaznu zatvora za ovo krivično djelo, a ja još uvijek čekam da proces otpočne. U prilogu vam šaljem moju zvaničnu izjavu policiji, kao i medijske članke o ovom slučaju.

Takođe, zbog činjenice da je Mihailović objavio moje lične podatke (JMBG, adresu, broj lične karte itd.), podnio sam i tužbu protiv njega. Kompletnu tužbu možete pronaći u prilogu.

Međutim, ovo je samo početak. Za tursku vladu mnogo ozbiljnija činjenica je da je Mihailović, kao urednik informativnog programa RTRS-a vodio negativnu kampanju protiv turske države tokom svoje profesionalne karijere. Na primjer, na sajtu RTRS-a možete pronaći značajan broj tekstova i video priloga koji šire negativan uticaj o političkom i društvenom djelovanju vaše zemlje, a naročito Vašeg predsjednika. Najznačajnija je indirektna javna podrška Fetulahu Gulenu (predstavljajući Erdogana kao istinskog diktatora), koju je Mihailović dopuštao kroz tekstove i video priloge Dževada Galijaševića i drugih "analitičara" objavljivane na navedenom mediju.

Ali ovo nije sve. U interesu dobrih odnosa između BiH i Turske, veoma je važno spomenuti i lične stavove kontroverznog novinara, koji je, po pisanju jednog srpskog blogera, osnivač Facebook stranice "Dnevna doza Doboja", koja se ismijavala bivšem gradonačelniku Doboja nazivajući ga turskim slugom, a Doboj turskim gradom, u najpežorativnijem smislu.

S obzirom na sve ove činjenice, iskreno se nadam da ćete pažljivo razmotriti davanje egzekvature Siniši Mihailoviću, pošto je jasno da postoji ogroman broj razloga zašto narodi BiH i Turske mogu trpjeti teške posljedice njegovog potencijalnog angažmana na mjestu konzula, stoji u dopisu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.