19.4.2019. 13:30
0
Kardinal Puljić: Što hitnije zaustaviti slučajeve seksualnog zlostavljanja djece
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istaknuo je danas u Sarajevu da su u Crkvi tužni zbog pojave slučajeva seksualnog nasilja nad djecom pod njenim okriljem, ocjenjujući da ih je potrebno što hitnije zaustaviti.

Kardinal je na konferenciji za medije u Sarajevu, odgovarajući na upit o navodnom seksualnom zlostavljanju nekadašnjih maloljetnih štićenica Porodičnog centra Sveti Ivan Pavao II nedaleko od Čitluka, naglasio da takvi slučajevi nužno moraju prvo biti dokazani.

- Kada se takav slučaj dokaže, Crkva energično pokreće proces protiv svake zloupotrebe djece - ustvrdio je on.

Nadbiskup vrhbosanski smatra da posebno energičnije treba djelovati kada je u pitanju seksualno zlostavljanje, ocjenjujući da takvi zločini ostavljaju trajne traumatske posljedice na djecu.

Puljić je ujedno napomenuo da se takve energične reakcije ne odnose samo na slučajeve zabilježene u crkvenim redovima, već da su to slučajevi koji generalno u društvu, ma gdje se desili, moraju biti strogo sankcionisani.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.